Alimente care te ajută să te odihnești mai bine. Consumate regulat au efecte benefice pentru organism

Alimente care te ajută să te odihnești mai bine. Consumate regulat au efecte benefice pentru organism Sursa foto: Arhiva EVZ

Câteva alimente sunt recomandate a fi consumate, înainte de culcare, pentru un somn mai liniștit, datorită conținutului mare de melatonină. Substanța este produsă de creier și ajută organismul să-și regleze ciclul veghe-odihnă. Suplimentele cu melatonină sunt consumate de cei care au astfel de probleme. Acestea pot fi înlocuite, însă, cu o serie de alimente la fel de eficiente.

Suplimentele cu melatonină sunt recomandate de specialiști celor care au probleme cu somnul, însă acestea pot fi suplinite de o serie de alimente bogate în această substanță. Melatonina este definită de CDC ca un neurohormon care reglează ciclul somn - veghe și poate fi foarte utilă pentru stabilizarea somnului.

Nivelul melatoninei poate fi afectat de lumina albastră de pe ecranele telefoanelor sau a laptopurilor, potrivit lui Yo-El Ju, neurolog și specialist în medicina somnului la Universitatea Washington din St. Louis. De altfel, pentru un somn odihnitor se recomandă ca acest tip de gadgeturi să nu mai fie utilizate cu minim o oră înainte de culcare.

Pentru a combate deficitul de melatonină, mulți oameni apelează la suplimentele cu această substanță. Potrivit unei scrisori de cercetare publicată de JAMA, prevalența consumului de melatonină a crescut la 2,1% în 2018, de la 0,4% în 2000.

Ne puteți urmări și pe Google News

Melatonina este conținută, însă, și de o serie de alimente, astfel că cei ce nu doresc să apeleze la medicamente, își pot lua necesarul din acestea.

Toate miturile despre consumul de lapte. Cât de sănătos este pentru adulți, potrivit medicilor și specialiștilor în nutriție

Sursa foto. Capital.ro

Alimentele care conțin melatonină

Printre cele mai cunoscute și mai consumate astfel de alimente se numără nucile. Acestea conțin cantități mari de melatonină, la fel ca și migdalele, alunele sau semințele de dovleac și fistic. Peștele, în special somonul, are un conținut ridicat de melatonină. Consumată de trei ori pe săptămână timp de cinci luni, carnea de somon a avut un efect pozitiv asupra somnului și a funcționării zilnice a persoanelor care au apelat la această dietă. Rezultatele au fost evidențiate într-un studiu de urmărire din 2014, publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine.

Ouăle conțin, de asemenea, cantități mari de melatonină, peste carne și alte alimente de origine animală, conform unui studiu din 2017, publicat în revista Nutrients. Sucul concentrat de cireșe a crescut nivelul de melatonină al participanților la un alt studiu și a îmbunătățit calitatea și durata somnului. Laptele de vacă consumat înainte de culcare conține melatonină benefică pentru sănătatea umană, potrivit unui studiu din 2019, publicat în Journal of Applied Animal Research.

Astfel, o mână sau două de nuci ori fistic în varianta crudă, consumate înainte de culcare ajută la un somn bun. Iar alimente precum somonul, ouăle și laptele de vacă care pot fi consumate pe tot parcursul zilei ajută la îmbunătățirea ciclului natural de somn, conform CNBC.