Liderii celor două partide vorbesc făţiş despre o viitoare guvernare, iar în teritoriu liberalii şi social-democraţii semnează protocol după protocol.
Liderii liberali şi social-democraţi vorbesc făţiş despre o viitoare guvernare comună, iar ipoteza este confirmată de înţelegerile pentru consiliile judeţene. Scenariul guvernului PNL-PSD a fost repus ieri pe tapet de vicepreşedintele liberal Crin Antonescu, într-o emisiune la Realitatea TV.
„PNL nu are decât două soluţii: fie guvernare cu PSD, fie opoziţie“, a sintetizat Antonescu. El a spus că exclude o colaborare cu PDL, venind şi cu un argument: „Ce să-i cer eu PDL-ului, să nu-l mai susţină pe Traian Băsescu la preşedinţie? Ar fi caraghios, ar fi penibil şi nu le cer aşa ceva, dar ar fi la fel de caraghios, de penibil şi de descalificant în faţa electoratului ca PNL să-l susţină pe Traian Băsescu, după ce am spus că trebuie suspendat şi l-am suspendat, am spus că încalcă în repetate rânduri Constituţia, şi când, în fond, mi-e ruşine mie, liberal, cu el ca preşedinte al României“. Hrebenciuc: exersăm în judeţe Ipoteza guvernului PNL-PSD a fost confirmată şi de PSD-istul Viorel Hrebenciuc: „Având în vedere starea de spirit care există în PSD, ne apropiem cu paşi mărunţi, dar siguri, de PNL. (...) Modul în care se vor forma majorităţile în consiliile judeţene va fi primul semnal pentru alianţele de la toamnă“, a explicat Hrebenciuc. Iar semnalul este destul de clar.
După ce, zilele trecute, au bătut palma în Timiş, Botoşani, Dâmboviţa, PNL şi PSD au parafat noi înţelegeri în sectorul 6 al Capitalei, Maramureş, Hunedoara, Cluj. Antonel Tănase, candidatul PNL la Primăria Sectorului 6, a anunţat ieri că în turul doi va vota „schimbarea“, adică pentru înlocuirea actualului primar, Cristian Poteraş (PDL). Declaraţia reprezintă un sprijin implicit acordat candidatului PSD, Dan Darabont, intrat în turul doi cu Poteraş. Liberalii - contra lui Boc Conducerea PNL Cluj a anunţat că-i va sprijini în turul doi pe toţi contracandidaţii PDL. Filiala liberală era considerată la centru prea apropiată de Emil Boc. De altfel, Boc a precizat că nu se aştepta de la foştii aliaţi, cu care a câştigat alegerile în 2004, să întoarcă „total şi definitiv“ armele împotriva PDL şi să fie alături de PSD şi de PRM. Protocol cu blat inclus la Maramureş În Maramureş, PDL a câştigat conducerea consiliului judeţean (CJ), dar PNL şi PSD au semnat un protocol de colaborare la care va adera şi UDMR. Cele două partide îşi vor împărţi funcţiile în judeţ şi se vor susţine reciproc în turul doi al alegerilor locale. Cei doi vicepreşedinţi ai CJ vor fi din PSD şi PNL. Liberalul Cristian Anghel, care a câştigat al cincilea mandat la Primăria Baia-Mare, va avea un viceprimar social-democrat şi unul, cel mai probabil, din partea UDMR. Acolo unde candidaţii PNL şi PSD la primării sunt adversari, cele două partide au stabilit că între ele va exista o campanie electorală pentru turul doi „bazată pe fairplay“. Oamenii lui Ruşanu se cuplează cu PSD şi PRM În judeţul Hunedoara, fieful vicepreşedintelui PNL Dan Radu Ruşanu, alianţele pentru conducerea consiliului judeţean au fost stabilite odată cu câştigarea unui nou mandat de către liberalul Ioan Mircea Moloţ. Astfel, liberalii au decis să-l susţină pe Costel Avram (PRM), în timp ce al doilea post de vicepreşedinte este ocupat de Ioan Rus (PSD). (Au contribuit Angela Sabău, Marius Mitrache) PROTOCOL ANTI-PSD PDL şi PNL, aliate la Buzău PNL şi PDL au semnat până ieri un singur protocol la nivel naţional, în judeţul Buzău. Cele două partide s-au aliat împotriva preşedintelui CJ, Victor Mocanu (PSD). Potrivit liderului PNL Buzău, George Scutaru, protocolul prevede că liberalii şi democrat-liberalii vor forma majoritatea în CJ, îşi vor împărţi cele două posturi de vicepreşedinte şi îşi vor susţine candidaţii intraţi în turul doi. La Focşani, liberalii s-au angajat să-l susţină pe Alin Trăşculescu (PDL) intrat în turul doi, în competiţie cu candidatul PSD la Primăria Focşani, Decebal Bacinschi, cunoscut drept un apropiat al lui Marian Oprişan.