Evenimentul Zilei > Social > Alexandru Rafila: „Nu se poate face diferența între cele două tulpine”
Alexandru Rafila: „Nu se poate face diferența între cele două tulpine”

Alexandru Rafila: „Nu se poate face diferența între cele două tulpine”

Alexandru Rafila spune despre testele rapide că nu pot distinge între tulpinile de coronavirus, chiar dacă au capacitatea de a detecta și noua tulpină de coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila susțină că testele rapide au capacitatea de a detecta și noua tulpină de coronavirus. Dar, adaugă el, nu pot face diferența între tulpini.

Alexandru Rafila despre testele rapide

„Ele detectează și noua tulpină, dar nu fac niciun fel de diferență între noua tulpină și tulpina clasică. Nu are niciun fel de putere discrimatorie testul antigenic.

Apropo de extinderea testării rapide, acum cea care e luată în considerare e cea de la unitățile și compartimentele de primiri urgențe. Poate ar fi o idee bună de extindere a testării pe bază de antigen și în alte unități medicale, inclusiv la medicii de familie.

Procedura, e clar, trebuie realizată de personal calificat. Deci dacă facem noi acasă, să zic așa, nu avem certitudinea că testul este bine realizat”, a explicat senatorul PSD Alexandru Rafila la B1 TV.

Ce spune Rafila despre scopul vaccinării

„Cu cât circulă mai mult virusul, cu cât îl lași să se transmită mai mult, prin multiplicare, apar mutații, ori asta e de fapt filosofia acestei campanii de vaccinare. Această campanie de vaccinare are ca scop limitarea transmiterii, că n-o să poată să elimine transmiterea, în mod evident, dar e important ca transmiterea să fie foarte mult redusă, să nu mai fie comunitară, să fie sporadică.

Lucrul ăsta trebuie în mod evident să se coreleze cu o foarte bună campanie de informare a publicului referitoare la vaccin”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Bilanț coronavirus România sâmbătă, 9 ianuarie

Până azi, în România au fost confirmate 668.202 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 596.515 pacienți au fost declarați vindecați.

Față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.403 cazuri noi de persoane infectate.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 798 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 16.592 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 08.01.2021 (10:00) – 09.01.2021 (10:00) au fost raportate 86 de decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.541. Dintre acestea, 1.100 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.001.827 teste. Dintre acestea, 28.297 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.011 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.286 la cerere.