Alexandru Rafila: Distrugerea a 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, o situaţie greu de acceptat

Alexandru Rafila: Distrugerea a 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, o situaţie greu de acceptat Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Alexandru Rafila a făcut un scurt bilanț al mandatului său, după un an de zile de când a preluat funcția de ministru al Sănătății, acesta spune că este, în principiu, mulțumit de realizările sale, deși există încă situații destul de grave care nu au putut fi încă soluționate. Totodată, ministrul Sănătății și-a exprimat regretul în legătură cu cele 6 milioane de doze de vaccin.

Alexandru Rafila, la un an de când conduce Ministerul Sănătății, a făcut un bilanț al schimbărilor pe care le-a considerat cele mai notabile în timpul mandatului său. Ministrul Sănătății a menționat în mod special centrele ambulatorii deschise anul trecut în pandemie, pentru pacienții cu COVID-19 și alegerea celor 25 de spitale care vor fi reabilitate din fondurile PNRR.

Rafila are și nemulțumiri, ca de exemplu lipsa accesului la medicamente al pacienților și modul de achiziție al vaccinurilor pentru copii, dar, potrivit acestuia, exista soluții pe care le va pune în aplicare în anul următor. Ministrul ia în calcul constituirea unei structuri specializate în achiziţia de vaccinuri pentru copii astfel încât să nu mai existe întreruperi în aprovizionarea cu serurile necesare lor.

„Noi avem de lucrat, şi aici aş încerca să schimb lucrurile în mod radical, trebuie să existe o structură specializată în achiziţia de vaccinuri, pentru copii, vedeţi, vaccinurile care sunt produse biologice care se produc cu mare dificultate, procesul tehnologic durează cel puţin doi ani la unele dintre vaccinurile complexe, achiziţiile de vaccinuri trebuie să fie mai flexibile şi să permită un mecanism care să împiedice sincopele care există pe piaţă. Dacă un vaccin lipseşte lucrul ăsta descurajează vaccinarea pentru că părinţii merg odată cu copilul la medic să-l vaccineze dacă nu este vaccin disponibil poate a doua oară nu mai vine”, a precizat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îmi pare rău că ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin care nu au fost utilizate”

Distrugerea a 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, o situaţie greu de acceptat, spune ministrul Sănătăţii. Deși a menționat că a reuşit, totuși, să economisească sume importante de bani prin vinderea unor cantităţi de vaccin către ţări interesate dar şi prin faptul că ţara noastră nu a mai cumpărat anul acesta numărul de vaccinuri prevăzute în contractul iniţial stabilit prin mecanism european.

„Chiar dacă noi am reuşit să economisim circa 300 de milioane de euro din faptul că am vândut o parte dintre vaccinurile împotriva infecţiei cu noul coronavirus sau am redus contractul la care eram obligaţi să cumpărăm de exemplu până la sfârşitul anului încă 11, 2 milioane de doze şi am cumpărat doar 3 milioane de doze din vaccinul cu formula nouă, îmi pare rău că ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin care nu au fost utilizate.

În total până la sfârşitul anului vor fi circa 6 milioane de doze care expiră, o parte din ele au fost distruse, restul probabil vor intra în aceeaşi procedură, este o situaţie greu de acceptat, s-a întâmplat în multe alte ţări europene, atunci când discuţi de bani publici, de contracte care implică sume mari de bani trebuie să existe foarte multă transparenţă astfel încât lumea să înţeleagă ce se întâmplă iar opacitatea în elaborarea şi desfăşurarea acestor contracte nu este un lucru bun”, a explicat acesta.