Alertă pentru șoferi. Nu vei mai putea parca nicăieri!

Alertă pentru șoferi. Nu vei mai putea parca nicăieri! Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea RCA, adoptată de Senat prevede sancțiuni pentru șoferii care își parchează vehiculele fără RCA în parcările publice. Reprezentanții ASF au explicat care este rațiunea măsurii.

Proprietarii de autoturisme care își suspendă asigurarea auto obligatorie (RCA) riscă amenzi de 2.000 de lei, dacă parcheză în parcări publice. Legea a fost adoptată în Senat și merge la Camera Deputaților pentru votul decisiv.

Legea RCA adoptată la Senat

Suspendarea asigurării auto obligatorii este una dintre noutățile din viitorul act normativ. Propunerea a fost făcută de ASF și a fost adoptată la Senat, în legea RCA. În prezent legea 132/2017 prevede că un contract RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului. Șoferul este obligat să depună și plăcuțele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

În cazul suspendării RCA, șoferul trebuie „să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public”. Încălcarea acestei reguli se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului. Același lucru este valabil acum și în cazul celor care nu încheie asigurare obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatul a adoptat, ca primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA. Actul normativ introduce amenzi și de 15 ori mai mari decât în prezent pentru șoferii care circulă fără RCA. De asemenea, sunt sancționați și cei care nu-și parchează mașina într-un spațiul privat sau o pun în circulație deși au asigurarea suspendată voluntar.

Masini parcate Sursa foto: EVZ

Masini parcate Sursa foto: EVZ

Șoferii sancționați dacă încalcă legea

Legea RCA propune amenzi mai mari pentru șoferii care își țin mașinile, pentru care au suspendat asigurarea, în parcări publice. Vicepreședintele ASF Sorin Mititelu susține că „scopul retragerii mașinii de pe domeniul public este de a nu expune celelalte mașini unor riscuri potențiale.

„Din impozitele plătite nu se acoperă eventualele pagube produse de vehiculul ce staționează pe domeniul public. Dacă ești cu mașina într-o parcare publică și dintr-un motiv oarecare, fără vina cuiva, mașina ia foc și focul distruge alte 2 mașini, cele învecinate celei care a luat foc, cine crezi că va trebui să plătească paguba produsă celor ce dețin cele 2 mașini învecinate? Evident, proprietarul mașinii ce a luat foc. Dacă asigurarea lui RCA este suspendată, adică nu produce niciun efect juridic pe perioada suspendării, cine trebuie să plătească? Proprietarul mașinii ce a luat foc”, a declarat vicepreședintele ASF, citat de HotNews.

Sorin Mititelu a subliniat diferențele dintre RCA și CASCO. Aceasta din urmă este o asigurare care acoperă eventuala depreciere a vehiculului și oferă o compensație financiară proprietarului mașinii.

RCA

Poliţa asigurare. Sursa foto: Arhiva EvZ

Legea RCA va fi votată în Camera Deputaților

Actul normativ adoptat de Senat majorează amenzile pentru lipsa polițelor RCA, chiar și de 15 ori. Legea RCA merge la votul final la Camera Deputaților. Proiectul propune ca șoferii care circulă fără poliță RCA să plătească amenzi mai mari.

În cazul autoturismelor, amenda ar putea să fie de 2.000 de lei. În prezent, pragul minim este de 1.000 de lei. Pentru tiruri, sancțiunile ar putea crește și de 15 ori, până la 15.000 de lei.

Șefii din ASF mai vor ca mașinile fără RCA să fie depistate cu ajutorul sistemului de camere video al Companiei Naționale de Drumuri. Așa cum se întâmplă acum în cazul rovinietei.