Amenzi mai mari pentru șoferi. Lipsa asigurării RCA va fi sancționată mai scump

Amenzi mai mari pentru șoferi. Lipsa asigurării RCA va fi sancționată mai scump Trafic auto Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii vor fi obligați să plătească amenzi mai mari pentru lipsa asigurării RCA. Este propunerea pe care a făcut-o senatorul PSD Daniel Zamfir, într-un proiect de act normativ, la Senat.

Senatorul PSD a propus ca lipsa asigurării RCA să fie sancționată mai drastic decât în prezent. El a preluat o inițiată a colegului său de partid, Alexandru Petrescu, președintele ASF. În vreme ce firmele de asigurări au la dispoziție tot felul de scăpări ale legii pentru a întârzia plata despăgubirilor, șoferii sunt sancționați rapid.

Șoferii amendați mai grav pentru lipsa RCA

PSD propune majorarea amenzilor pentru șoferii care nu dețin asigurare obligatorie RCA. MAi mult social-democrații cer ca șoferii să fie monitorizați de CNAIR pentru a fi sancționați. În vreme ce ASF ia măsuri pentru „disciplinarea șoferilor”, nu este deloc interesată de abuzurile firmelor de asigurări.

Există numeroase procese pe rolul instanțelor, deschise de șoferi, împotriva firmelor de asigurări care nu vor să-și onoreze obligațiile. Acestea apelează la tot felul de tertipuri pentru a amâna cât mai mult plata despăgubirilor către șoferi. Iar ASF nu face nimic pentru a-i proteja pe șoferii păgubiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne-a propus ASF un cuantum al amenzilor, creşterea cuantumului acestora. Justificarea a fost aceea de a-i disciplina pe cei care nu îşi plătesc RCA-ul. Nu ar trebui să ne sperie amenzile pentru că încalci legea. Dacă vrei să nu plăteşti amendă, respectă legea şi nu mai ai nicio problemă. ASF ne-a propus un cuantum al amenzilor, la prima vedere pare unul extrem de mare, am adăugat un amendament.

Pentru aceste contravenţii, contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal jumătate din cuantumul amenzii. Ideea este aşa - amenda este practic dublă faţă de valoarea RCA. Dacă o plăteşti în 15 zile (...), ai două săptămâni la dispoziţie să plăteşti jumătate din cuantumul amenzii, care ar fi practic valoarea poliţiei RCA. Mi se pare o chestiune rezonabilă. Două săptămâni ai la dispoziţie să-ţi plăteşti RCA-ul”, a spus senatorul PSD.

Daniel Zamfir

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Șeful ASF, mulțumit de majorarea amenzilor

Șeful ASF, Alexandru Petrescu (PSD), a declarat că dorește introducerea unui sistem de monitorizare electronic pentru ca șoferii să fie urmăriți în trafic. Astfel amenzile vor fi acordate cu mai mare eficiență pentru șoferii care nu plătesc RCA. Pe de altă parte, asigurații vor avea ocazia să plătească poliția RCA în rate și să-i întrerupă aplicabilitatea.

„Vom putea, de asemenea, introduce un sistem de monitorizare electronică, la fel cum se întâmplă astăzi cu rovigneta, să putem să-i urmărim în trafic pe toţi cei care astăzi aleg, din păcate, să circule fără o poliţă valabilă RCA şi, din păcate, numărul acestor persoane este destul de mare. Evident că toate aceste măsuri se vor regăsi şi într-o scădere a poliţei RCA.

De asemenea, veţi găsi amendamente ce vor facilita o mai bună interoperabilitate a bazelor de date, între CNAIR, între RAR, între BAR, respectiv asiguratori şi autoritate, astfel încât să putem urmări în timp real situaţia în teren şi, totodată, să putem să introducem ulterior, cu toate aceste date, în activitatea de supraveghere prudenţială şi aplicaţii digitale care să ne poată nouă permite să urmărim ceea ce se întâmplă la nivelul solvabilităţii diferitelor companii, nivelul de expunere în fiecare zi, astfel încât să putem să luăm măsuri în timp real de corijare a actorilor din piaţă”, a transmis Petrescu.

Șeful ASF crede că prin aceste prevederi se va consolida piața asigurărilor auto, iar asigurații vor plăti un preț mai rezonabil.

Alexandru Petrescu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\ EEC

Șoferii scapă de procedurile birocratice

Senatul a adoptat un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Conform proiectului, adoptat cu 56 de voturi „pentru” şi 32 de abţineri stabilește noi reguli pentru șoferii asigurați RCA.

Astfel, despăgubirile pentru reparația mașinii avariate se va putea acorda, la cererea persoanei prejudiciate, prin decontare directă. Aceasta cu condiția ca valoarea totală a costurilor să nu depăşească echivalentul în lei a 400 de euro. Firmele de asigurare ce nu se conformează acestor prevederi vor fi amendate cu 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior.

„Am intenţionat să reducem mult acest mecanism de decontare, întrucât am constatat că majoritatea sumelor care erau plătite prin acest mod, decontare directă, afectau două lucruri extrem de importante, siguranţa în trafic şi activitatea economică. Or, aceste două aspecte sunt în momentul ăsta clarificate, ne interesează foarte tare ca atunci când există o daună aceasta să fie reparată într-un service autorizat, nu în spate”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Un alt aspect avut în vedere a fost ca sumele plătite de asigurători pentru repararea daunelor să fie fiscalizate.

Bmw fabrica

Service. Sursa foto: Dreamstime.com

Raționamentul senatorilor

Senatorul PSD a explicat ce se va întâmpla dacă amendamentele adoptate de Senat vor fi transpuse în lege. Astfel, șoferii care au daune minore vor primi bani pentru a și le acoperi. În cazul avariilor mai grave, se dorește ca mașinile să fie reparate în ateliere service autorizate, conform reglementărilor în vigoare.

„Dacă vrei şi ai o daună mică, ţi s-a spart o oglindă, ţi s-a zgâriat o aripă, o poţi face în regie proprie, dacă valoarea reparaţiei este în cuantumul acestei sume. Pentru avarii mai mari de 400 de euro - 2.000 de lei, te duci la o unitate service autorizată, îţi face constatarea şi îţi faci reparaţia ca să garanteze service-ul autorizat că acea reparaţie a fost făcută conform normelor în vigoare”, a mai spus senatorul PSD Daniel Zamfir.