Legea RCA, la vot în Senat. Schimbări cruciale pentru șoferi

Legea RCA, la vot în Senat. Schimbări cruciale pentru șoferi RCA. Sursa foto: Arhiva EvZ

Astăzi, în plenul Senatului se finalizează votul asupra legii RCA, ce aduce cu sine modificări semnificative pentru șoferi.

Printre acestea, se elimină opțiunea de asigurare pe o lună, permițându-le șoferilor să își asigure vehiculele doar pentru perioade de trei, șase sau 12 luni.

Legea RCA, la votul final în Parlament

Totodată, cei care nu își reînnoiesc polița obligatorie în decurs de 30 de zile de la expirare vor fi supuși unor sancțiuni mai ridicate.

În plus, cei surprinși conducând fără RCA vor fi sancționați cu amenzi mai mari de cinci ori. Astfel, amenzile vor crește de la 2.000 de lei, cât sunt în prezent, la 10.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, în România, din cele peste zece milioane de autoturisme înmatriculate, doar 6,3 milioane sunt însoțite de o poliță RCA valabilă.

RCA

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poliță de asigurare obligatorie și pentru trotinete și biciclete electrice

O noutate introdusă de lege este obligativitatea asigurării pentru trotinetele și bicicletele electrice.

Aceste propuneri, inițiate de ASF, sunt puternic contestate de către reprezentanții transportatorilor, care afirmă că modificările vor conduce la creșterea costului polițelor cu până la 40%. Dar asta fără a aduce vreun beneficiu real asiguraților.

În adiție, în ultimele 18 luni, prețurile RCA-ului au crescut cu până la 20%. Acestea au variat mai ales în funcție de capacitatea cilindrică a autovehiculului.

Legea RCA introduce și regimul de franșiză

De asemenea, în perioada următoare, ar putea fi posibil să achiziționăm polițe în regime de franșiză, conform noului proiect de lege a RCA aflat la vot în Senat.

Mai exact, atunci când selectăm această opțiune la achiziționarea asigurării obligatorii, vom beneficia de o reducere din partea asiguratorului, estimată în jur de 10%, conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

RCA

Șoferii în trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu toate acestea, alegând sistemul de franșiză și beneficiind de reducerea în prețul poliței RCA, vom fi ulterior obligați să plătim o sumă suplimentară în caz de accident.

Să presupunem că prețul RCA-ului este de aproximativ 1.000 de lei. Dacă optăm pentru franșiză, costul ar fi de 900 de lei. Într-un scenariu de accident, vom fi obligați să achităm suma de 500 de lei.