Legea RCA, o nouă amânare. Cine va plăti mai mult pentru asigurare

Legea RCA, o nouă amânare. Cine va plăti mai mult pentru asigurarePolițe de asigurări Sursa foto: Arhiva EvZ

Legea RCA suferă o nouă amânare. Șoferii se așteaptă să plătească mai mult pentru asigurare, în contextul incertitudinii și întârzierilor legislative.

Legea RCA trece cu greu de Parlament. Astăzi ar fi trebuit să fie supusă la vot final, dar dezbaterea a fost amânată din nou.

Legea RCA, o lovitură în an electoral

Legea va avea un impact semnificativ în contextul electoral, deoarece se prevede că polițele de asigurare auto vor deveni mai scumpe pentru cei care au amenzi de circulație, iar amenzile pentru lipsa asigurării RCA ar putea crește chiar și de până la 5 ori mai mult decât în prezent.

Cu toate acestea, în ciuda acestor aspecte, legea nu a fost votată nici în ziua de luni, 11 februarie, după ce, cu o săptămână în urmă, senatorii au amânat un raport în comisiile de specialitate.

În aceste condiții, rămâne de văzut când vor reuși senatorii români să ajungă la un acord.

masina, accident, RCA

Sursă foto: Dreamstime.com

În ce situații se va plăti mai mult pentru polița RCA

Un aspect important de subliniat este că, în ipoteza adoptării legii, polița auto obligatorie ar urma să devină mai costisitoare pentru cei care au amenzi sau pentru cei care nu își reînnoiesc polița RCA în termen de 30 de zile. Concret, în aceste situații, se renunță la beneficiul acordat. De asemenea, nu va mai fi posibil să se încheie polițe RCA pe o perioadă de o lună, variantele disponibile fiind doar pe 3, 6 sau 12 luni.

Ce modificări mai aduce legea RCA

Se preconizează că noile modificări vor intra în vigoare începând cu începutul verii, cel mai târziu. Iată principalele schimbări propuse în legea RCA:

- Sancțiuni mai severe pentru șoferii care circulă fără asigurare RCA

- Reducerea prețului poliței va fi mai mică în cazul reînnoirii întârziate a RCA

- Amenzile de circulație vor duce la scăderea bonusului acumulat

CNAIR ar putea primi atribuții noi

De asemenea, CNAIR va primi atribuții noi în sensul că va putea verifica valabilitatea polițelor RCA cu ajutorul camerelor de rovigniete. Companiile din industria de asigurări au renunțat la acest sistemul de plată în rate din cauza nivelului ridicat al fraudei.

Clienții obișnuiau să plătească o singură rată după care, profitând de faptul că procedura de anulare a asigurărilor este destul de greoaie, numai plăteau și restul ratelor. În momentul de față și doar în anumite condiții clienții juridici mai pot accesa plata RCA în rate.

Ne puteți urmări și pe Google News