Puțini șoferi știu cum să procedeze în această situație. Ce spune Codul Rutier

Puțini șoferi știu cum să procedeze în această situație. Ce spune Codul Rutier Semafor. Sursa foto: Pixabay

Există multiple situații în trafic în care șoferii nu știu cum să procedeze. Fie nu s-au mai întâlnit cu aceasta, fie au învățat greșit, necunoașterea prevederilor din Codul rutier nu poate decât să creeze neplăceri pentru alți șoferi. Iată cum trebuie să procedezi când la semafor este verde intermitent.

Adeseori în trafic se întâlnește situația în care există șoferi care vrea să meargă într-o anumită direcție, la semafor este verde intermitent, însă în fața lui se află o mașină care îi blochează calea. Cu toate acestea, e bine de știut că verdele intermitent de la semafor nu reprezintă o obligație de a merge în direcția respectivă.

Cum procedezi când la semafor este verde intermitent înspre o anumită direcție

De cele mai multe ori, când în trafic este întâlnită această situație, șoferii din spatele primei mașini tind să claxoneze insistent, în încercarea de a-l obliga pe șofer să se dea de pe banda respectivă.

Potrivit Codului rutier, „când un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai bine spus, șoferii au posibilitatea să facă dreapta, însă nu sunt obligați să execute manevra.

Pedepse de sute de lei pentru acești șoferi

Însă, deși șoferii vor claxona în această situație, e bine să știe că gestul lor se va pedepsi, riscând astfel patru sau cinci puncte amendă, adică o o sumă cuprinsă între 580 și 725 de lei.

De asemenea, potrivit Codului rutier, claxonul nu trebuie folosit la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, iar avertizarea sonoră trebuie să aibă o durată care să permită să fie percepută, fără a-i forța astfel pe șoferi să facă o manevră posibil periculoasă.

Mai mult, semnalele sonore nu sunt permise în locurile în care există un indicator în care este interzis acest lucru, însă există și excepții și anume, atunci când trebuie evitat un pericol, informează avocatnet.ro.