Potrivit unui fost partener de afacei al companiei Apple, care a ridicat cortina și a expus practicile dubioase ale creatorilor iPhone cu privire la aplicația Siri și la înregistrările pe care aceasta le face, convorbiri intime sau private, legate de starea de sănătate, de activități ilegale, de relații sexuale sau chiar negocieri de afaceri, au fost înregistrate fără ca utilizatorii s-o știe.

Thomas le Bonniec, care a lucrat la proiectul Siri, a explicat că bucățile de conversații au fost înregistrate pentru a crește acuratețea funcției de dictafon a gadgeturilor Apple.

Bonniec, care inițial a făcut dezvăluirile sub protecția anonimatului, a decis să iasă la lumină pentru a protesta față de lipsa de acțiune a autorităților față de această „violare a drepturilor fundamentale ale omului” din partea gigantului tehnologic.

Mai mult, el a arătat că aceste înregistrări s-au făcut și în Europa, care pretinde a avea una dintre legislațiile cele mai protectoare față de intimitate.

Bonniec a explicat că volumul de înregistrări este foarte mare și că se poate afla destul de ușor identitatea celor care participă la conversațiile înregistrate.

Într-o scrisoare adresată autorităților europene de reglementare în comunicații, Thomas le Bonniec arată că marile companii de tehnologie continuă să încalce drepturile omului și să facă înregistrări masive ale unor date confidențiale și convorbiri.

„Sunt extrem de îngrijorat de faptul că marile companii tehnologice înregistrează, practic, întreaga populație, în ciuda faptului că cetățenilor europeni și se spune că UE are cea mai solidă legislație în domeniul protecției datelor personale din întreaga lume”, a scris Bonniec.

„Dar a vota o lege nu este suficient: e nevoie ca respectarea legii să le fie și impusă celor care o încalcă”.

El a mărturisit că a ascultat mii de înregistrări făcute zi de zi pe toate aparatele Apple, inclusiv iPhone, Apple Watches și iPad, adică de pe orice gadget care are aplicația Siri, potrivit Daily Mail.