Evenimentul Zilei > International > Alertă mondială! O boală misterioasă face ravagii și începe să se răspândească. A ucis deja 100 de persoane, specialiștii nu au încă o concluzie
Alertă mondială! O boală misterioasă face ravagii și începe să se răspândească. A ucis deja 100 de persoane, specialiștii nu au încă o concluzie

Alertă mondială! O boală misterioasă face ravagii și începe să se răspândească. A ucis deja 100 de persoane, specialiștii nu au încă o concluzie

Organizația Mondială a Sănătății investighează o boală misterioasă din Sudanul de Sud, care a ucis zeci de oameni. Decesele au fost raportate mai ales în rândul vârstnicilor și copiilor sub 14 ani.

OMS investighează în prezent o boală necunoscutădin Sudanul de Sud .Până acum, 97 de persoane au murit din cauza bolii necunoscute în Fangak, statul Jonglei, în partea de nord a țării. Comisarul județean Fangak, Biel Boutros Biel, a declarat joi pentru ABC News că cel mai recent deces a avut loc la o femeie în vârstă. Decesele au fost raportate în mare parte în rândul bătrânilor și copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din Sudanul de Sud.

Simptomele bolii misterioase includ tuse, diaree, febră, dureri de cap, dureri în piept, dureri articulare, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune corporală, au spus oficialii.

Biel a spus că echipa OMS care a călătorit la Fangak a plecat de atunci, dar nu a comunicat concluziile lor oficialilor locali, potrivit ABC News. Într-o declarație pentru acest canal media, Collins Boakye-Agyemang, un purtător de cuvânt al OMS Africa, a declarat că agenția a început să investigheze focarul în noiembrie, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Potrivit ABC News, deoarece zona a fost recent lovită de inundații puternice, OMS a testat mostre de la pacienți pentru holeră, care este de obicei contractată din surse de apă infectate. Cu toate acestea, probele au fost negative pentru boala bacteriană infecțioasă, a raportat presa.

Sheila Baya, lector la Colegiul de Medicină de la Universitatea Juba din Sudanul de Sud, a declarat pentru BBC News că oamenii de știință OMS au ajuns la Fangak pentru a efectua teste cu elicopterul, din cauza inundațiilor. Baya a adăugat  că unele organizații neguvernamentale au livrat materiale medicale către Fangak și sunt în curs de a înființa clinici mobile pentru a ajuta la tratarea oamenilor.

Criză sanitară și umanitară de proporții

Într-o declarație luna trecută, cunoscutul grup umanitar internațional Médecins Sans Frontières (Medici fără frontiere) a numit inundațiile o „furtună perfectă” pentru apariția focarelor de boli.

„Oamenii nu au suficientă apă sau opțiuni pentru stocarea apei și nu există colectare a gunoiului, în timp ce caprele și câinii morți sunt lăsați putrezind în sistemele de drenaj”, se arată în comunicat. „Oamenii sunt expuși unui risc mai mare de apariție a focarelor și a bolilor transmise prin apă, cum ar fi diareea acută apoasă, holera și malaria”, a avertizat organizația.