Cum erau combătute pe vremuri epidemiile care au lovit Țara Românească. Ciuma, variola sau holera au făcut ravagii

Cum erau combătute pe vremuri epidemiile care au lovit Țara Românească. Ciuma, variola sau holera au făcut ravagii sursa: arhivă EVZ

De-a lungul timpului, omenirea a fost lovită de epidemii care au decimat populațiile. Nu au scăpat nici locuitorii din Țara Românească de bolile teribile

Țara Românească a fost lovită, de-a lungul timpului, de mai multe epidemii care au făcut ravagii în rândul populației. Și în perioada medievală, dar și în cea modernă. O expoziție care are loc în București, la Muzeul Național de Istorie, arată metodele obișnuite în acele vremuri, prin care se încerca eradicarea epidemiilor.

Epidemiile care au creat dezastre în Țara Românească

Mari probleme au pus ciuma, variola, holera, tifosul sau gripa spaniolă. Documentele din acele perioade stau mărturie pentru a vedea cum au făcut față oamenii perioadelor extrem de dificile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Documente legate de epidemia de ciumă, încă de la 1637, primul document pe care l-am expus, care reprezintă o dovadă a îngropării urgente a unui cetățean din Țară Românească și am terminat cu 1918 cu gripă spaniolă, consemnările din caietele Reginei Maria”, spune șeful Arhivelor Medievale.

„Ultima epidemie importantă a fost cea din timpul lui Caragea Vodă. Se presupune că a ucis circa 20% din populația Bucureștilor și 10-15% din populația Țării Românești. S-au încercat diverse paliative, de la fumigatii, afumarea încăperilor și depozitelor cu pucioasă sau izolarea populației. Încep să se instituie carantine la frontiere, negustorii și călătorii”, a afirmat directorul Muzeului Național de Istorie a României, conform stirileprotv.ro.

Abia după anul 1830 apar primele tentative de combatere a bolilor într-un mod științific

După anul 1830 au loc primele încercări științifice pentru combaterea bolilor. Mai întâi se pune accent pe igienă, apoi pe vaccinare. De epidemie nu a scăpat nici familia regală a României. Principesa Maria, fiica regelui Carol 1 a murit din cauza scarlatinei, la vârsta de 4 ani.

De asemenea, Regele Ferdinand a fost la un pas de moarte din cauza febrei tifoide, în 1897. Aceeași boală avea să ducă la moartea unuia dintre copiii săi. Documente rare din arhive pot fi vizitate, până pe 7 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a României din București, conform sursei citate.