Sudanul de Sud – criza cu cea mai rapidă amplificare din lume privind refugiaţii

Sudanul de Sud – criza cu cea mai rapidă amplificare din lume privind refugiaţii

Numărul persoanelor strămutate în interiorul țării lor sau refugiate din cauza conflictelor în lume a atins un nou record, de 65,6 milioane, în 2016.

Analiza ONU privind numărul persoanelor refugiate sau strămutate în interiorul ţării lor din cauza conflictelor a atins, în anul 2016, cifra record de 65,6 milioane, în creştere faţă de anul 2015, când au fost înregistrate 65,3 milioane de persoane.

Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați Filippo Grandi precizează, cu îngrijoare, că această situaţie indică o persoană din 113 dezrădăcinată astăzi în lume, dintre cele două cauze, principala reprezentând-o strămutarea internă a persoanelor în cadrul propriei lor țări. Vârful strămutării interne a persoanelor a fost atins în Siria, Irak și Columbia.

Un motiv şi mai mare de îngrijorare îl reprezintă faptul că, din numărul total de 22,5 milioane de refugiaţi înregistraţi anul trecut, jumătate au fost copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două focare de conflict generatoare ale acestei situaţii grave sunt Conflictul din Siria, care a izbucnit în 2011 şi continuă să genereze cel mai mare număr de refugiați (5,5 milioane în total), precum şi Sudanul de Sud, ţară în care războiul civil declanşat în decembrie 2013 a făcut zeci de mii de morți și a determinat peste 3,7 milioane de persoane să își părăsească locuințele. "Sudanul de Sud reprezintă criza cu cea mai rapidă amplificare din lume în ce privește strămutările de persoane", a explicat Grandi.

Rata de creştere a refugiaţilor sud-sudanezi s-a înregistrat în ultima jumătate a anului 2016, creşterea cu 64% determinând cifra de 1,4 milioane de refugiaţi, cu specificarea că încă de la începutul anului 2016 au fost înregistrați circa o jumătate de milioane de refugiați suplimentari, conform agerpres.ro.