Alertă medicală. Un nou caz cu varianta OMICRON a coronavirusului a fost confirmat în România

Alertă medicală. Un nou caz cu varianta OMICRON a coronavirusului a fost confirmat în România sursa: Arhiva EVZ

Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu o pasageră a cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Bărbatul este soțul femei de 48 de ani care a sosit din Africa de Sud și este în prezent izolat la domiciliu. Starea sa de sănătate este una bună. Acesta este vaccinat cu schema completă de vaccinare.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 3 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Infecția cu varianta Omicron poate fi depistată la testul PCR la 24 de ore de la îmbolnăvire, iar primele simptome pot să apară după două zile: cefalee, dureri în gât sau semnele unei răceli obișnuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principala problemă la varianta Omicron o reprezintă transmisibilitatea

Omicron este varianta cu peste 30 de mutații, iar principala problemă o reprezintă transmisibilitatea, notează specialiștii.

A treia doză de rapel a vaccinului Pfizer-BioNTech anti-Covid-19 pare să ofere o protecție puternică împotriva variantei Omicron, a anunțat compania miercuri. Cei de la Pfizer au spus că rezultatele studiului de laborator arată că o a treia doză a vaccinului lor oferă un nivel similar de anticorpi neutralizanți la varianta Omicron, comparabil cu două doze împotriva coronavirusului original și a altor variante care au apărut. O nouă versiune a variantei Omicron, a fost identificată de oamenii de știință. Ea a fost denumită varianta „invizibilă”, pentru că nu poate fi detectată prin testele RT-PCR pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume.

Versiunea „ascunsă” este distinctă genetic

Cercetătorii au descoperit că aceasta are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard Omicron. În aceștia subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului SARS-CoV-2 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă.