Alertă maximă în Europa, după ce ISIS amenință cu noi atacuri

Alertă maximă în Europa, după ce ISIS amenință cu noi atacuri

ISIS a difuzat pe internet, ieri, o înregistrare în care cere adepților să clameze victoria și să continue jihadul, amenințând că vor comite atentate la Londra

Înregistrarea precizează că Belgia este parte a coaliţiei care luptă contra militanţilor în Orientul Mijlociu şi prezintă antrenamentul unor militanți belgieni suspecți în atentatele comise în 13 noiembrie, la Paris.

Poliția belgiană caută un al treilea bărbat, filmat alături de doi atacatori sinucigași pe aeroportul Zaventem, iar autoritățile cred că a mai fost implicat un bărbat, în explozia de la metrou, toți fiind parte a aceleiași rețele din Statul Islamic.

Reuniune JAI

Miniștri de Interne și Justiție din statele UE s-au întâlnit de urgență, aseară, pentru a discuta despre lupta antiteroristă, în contextul atentatelor care au ucis 31 de oameni, alți 270 din 40 de țări fiind răniți.

Turcia a acuzat Belgia că a ignorat avertismentele transmise în legătură cu Ibrahim el-Bakraoui, care a fost deportat din Turcia anul trecut, fiind suspectat că era luptător străin în Siria. Este unul dintre cei doi sinucigași din aeroport.

După doar o oră, fratele lui, Khalid, a detonat o bombă și a ucis alți 20 de oameni în stația de metrou Maelbeek.

Presa franceză și cea belgiană au scris despre un bărbat cu o geantă mare, surprins pe camerele de supraveghere alături de Khalid, chiar înainte de explozie - cel deal cincilea atacator. Nu se știe, încă, dacă a scăpat sau a fost ucis în explozie.

Securitate vs drepturi

Oficialii belgieni au răspuns criticilor turcilor referitoare la lipsa măsurilor în ceea ce-l privește pe Ibrahim, după deportarea lui, în iulie, arătând că militanții expulzați din Turcia nu pot fi reținuți fără dovezi că au comis o infracțiune.

Ministrul Justiției, Koen Geens, a negat că bărbatul ar fi fost suspect terorist. „La vremea aceea, nu era cunoscut aici pentru terorism”, ci doar ca deținut de drept comun eliberat pe cauțiune. Totuși, problema rămâne, pentru că circa 300 de belgieni au luptat în Siria și se pot întoarce oricând acasă, radicalizați.

Reacții politice

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a insistat că întotdeuna atrebuie găsit un echilibru între securitate și drepturile civile. „Cel fără păcat să arunce primul piatră. Exista terorism în Marea Britanie și Germania, în anii 1970 și 1980. A existat în Spania, Italia și recent în Franța. Oamenii ar trebui să nu mai țină lecții Belgiei”, a spus și președintele CE, Jean-Claude Juncker. De altfel, miniștrii belgieni de Interne și Justiție, Jan Jambon și Koen Geens, și-au înaintat demisiile, dar șeful guvernului le-a refuzat.