Alertă la granițele României. Se pregătesc armele? Putin pune piciorul în pragul Cehiei

Alertă la granițele României. Se pregătesc armele? Putin pune piciorul în pragul Cehiei

Preşedintele rus a denunţat luni "absurditatea" acuzaţiilor emise de autorităţile de la Praga în scandalul depozitului de muniții. Este cel mai grav conflict între cele două state de la Revoluția de catifea. Țările din Grupul de la Vișegrad au anunțat răspicat că susțin Cehia.

Cehia a acuzat recent Moscova că s-ar afla la originea exploziei din 2014 a unui depozit de muniţii din Cehia, declanşând o criză diplomatică de amploare între cele două ţări, relatează AFP.

La cererea lui Macron, Putin a vorbit despre conflictul cu Cehia

"La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relaţiilor Rusia-Cehia, subliniind absurditatea acuzaţiilor făcute de Praga împotriva Rusiei şi a măsurilor luate", a declarat Kremlinul într-un comunicat, după o convorbire telefonică între Putin şi omologul său francez.

În prezent poliția cehă caută doi bărbați suspectați că ar avea legătură direct cu explozia din 2014. Cei doi au fost identificați ca suspecții principali ai otrăvirii fostului agent dublu rus Sergjei Skripal și  a fiicei sale în orașul britanic Salisbury, în 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile din Cehia  au mai precizat că vor expulza o parte din echipa ambasadei ruse,  practic zeci de angajați urnând să plece de luna viitoare. Praga a expulzat sâmbătă nu mai puţin de 18 diplomaţi ruşi.

Țările din fostul bloc sovietic strâng rândurile în jurul Cehiei

Această mișcare a determinat Ministerul de Externe de la Moscova să promită, duminică, faptul că îi va obliga "pe autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legăturilor normale dintre ţările noastre".

Moscova a reacţionat cu furie, duminică, la acuzaţiile Cehiei că spionii ruşi s-ar afla în spatele exploziei din 2014, soldată cu doi morți. Rusia a declarat persoane non grata 20 de angajaţi ai Ambasadei Cehiei la Moscova, care urmează să părăsească ţara până luni seara. Conflictul produs între Praga şi Moscova este cel mai grav de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989.

Pe de altă parte, potrivit Radio România Actualități, luni și-au anunțat susținerea pentru Cehia mai multe țări est-europene, printre care Slovacia, Ungaria și Polonia. După ce săptămâna trecută, Lituania a anunțat că trimite acasă doi diplomați ruși, iar Letonia și Estonia câte unul, kuni țările partenere cu Cehia în așa numitul Grup de la Vișegrad,  au condamnat "acțiunile ilegale și violente" desfășurate de Rusia în Europa. Declaraţia a fost postată pe contul de Twitter de către premierul polonez. În plus, Slovacia și Polonia au expulzat, la rândul lor, fiecare câte 3 diplomați ruși, iar Bulgaria doi.

La 3 decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, Moscova menține ambasade impozante, cu personal numeros în centrul și estul Europei. Unele dintre țările gazdă susțin că acestea sunt de fapt o acoperire pentru spionaj - notează agențiile de presă internaționale.

Sursa: The Moscow Times

Citește și Ce pregătește Rusia? Ordinul lui Putin dă motive oficiale de îngrijorare României