O criză majoră amenință Rusia. Nicolae Popa, legătura dintre explozia de la depozitul de armament și cazul Skripal

O criză majoră amenință Rusia. Nicolae Popa, legătura dintre explozia de la depozitul de armament și cazul Skripal

Poliţia din Cehia caută doi bărbaţi care folosesc numele suspecţilor din cazul Skripal. Cei doi ar fi avut legătură cu explozia din 2014 de la un depozit de arme din Cehia.

Poliţia din Cehia a declarat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbaţi care deţin mai multe paşapoarte, inclusiv paşapoarte ruseşti cu numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, transmite Reuters.

Cei doi ar fi avut legătură cu explozia din 2014 de la un depozit de arme din Cehia.

Aceste nume sunt aceleaşi cu cele folosite de cele două persoane suspectate de implicare în tentativa de otrăvire în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Yulia cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok, în oraşul britanic Salisbury. Rusia a negat orice implicare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a anunţat anterior că Praga expulzează 18 diplomaţi ruşi din cauza suspiciunilor privind implicarea serviciile de informaţii ruseşti în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice, în 2014.

Republica Cehă a anunţat duminică faptul că i-a informat pe aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, iar chestiunea va fi discutată la o reuniune de luni a miniştrilor de externe din UE, relatează Reuters.

Jurnaliștii de la BBC au obținut informații potrivit cărora, înaintea exploziei, un email a fost trimis către Imex Grup, compania care gestiona locația respective. În acel email, care se presupune că a fost trimis de către Garda Națională din Tadjikistan, se solicita autorizarea accesului a doi bărbați în locație, pentru a efectua o inspecție. În documentele respective apăreau numele a doi bărbați: Ruslan Tabarov din Tadjikistan și Nicolae Popa, din Republica Moldova.

În mesajul respective erau atașate și două fotografii a pașapoartelor celor doi, imaginile potrividu-se cu cele ale celor doi bărbați acuzați de Marea Britanie de otrăvirea din Salisbury.

Cei doi bărbați au călătorit în Marea Britanie în martie 2018 sub numele Ruslan Boshirov și Alexander Petrov.

Cei doi au fost suprinși pe camerele de supraveghere dinSalisbury și au fost identificați de polițiștii britanici drept suspecții care au împrăștiat neurotoxina Noviciok pe mânerul ușii locuinței lui Serghei Skripal.

De partea cealaltă, Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a camerei superioare a Parlamentului rus, a spus sâmbătă, conform agenţiei ruse de presă Interfax, că acuzaţiile aduse de Praga sunt absurde şi că răspunsul Rusiei ar trebuie să fie unul pe măsură.

Expulzările şi acuzaţiile survin într-un moment extrem de tensionat între Rusia şi Occident şi au dus la cea mai mare dispută dintre Cehia şi Rusia de după 1989 şi căderea comunismului, când Praga s-a aflat sub dominaţia Moscovei timp de decenii.

Duminică, executivul european a confirmat un comentariu făcut pe Twitter de ministrul ceh de externe în exerciţiu, Jan Hamacek, potrivit căruia disputa va fi abordată în cadrul reuniunii virtuale de luni a miniştrilor de externe din UE, programată înainte de noile evoluţii.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat pe deplin solidaritatea cu Cehia în disputa cu Rusia.