Un nou studiu arată că explozia din Beirut a fost atât de violentă încât a deranjat ionosfera Pământului

Un nou studiu arată că explozia din Beirut a fost atât de violentă încât a deranjat ionosfera Pământului

La 4 august 2020, o serie de explozii puternice au zguduit rada portului Beirut din Liban. Cea mai puternică dintre aceste explozii a fost şi una dintre cele mai puternice deflagrații din istorie, non-nucleare, provocate de oameni. Explozia a provocat sute de morți, mii de răniți și alte sute de mii fără adăpost.

Șocul a fost resimțit pe tot globul. Senzorii de la distanță de Tunisia și Germania au înregistrat zgomotul, iar stațiile seismice aflate la aproximativ 500 de km distanță au înregistrat unda de șoc. Acum se dovedește că explozia de la Beirut a provocat tulburat și cele mai înalte straturi ale atmosferei, scrie site-ul Sciencealert.

Explozia din Beirut a deranjat ionosfera

Cercetătorii de la Institutul Național de Tehnologie din India, Rourkela și Universitatea Hokkaido din Japonia au măsurat perturbațiile electrice din ionosferă, constatând că explozia a fost comparabilă cu impactul mai multor erupții vulcanice.

„Am descoperit că explozia a generat un val care a călătorit în ionosferă în direcția sud, cu o viteză de aproximativ 0,8 kilometri pe secundă”, spune Kosuke Heki, profesor la Universitatea Hokkaido.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa a folosit variații în faze în cadrul transmisiunilor cu microunde trimise de Sistemul Global de Navigație prin Satelit (GNSS) în ziua exploziei pentru a calcula modificările distribuției electronilor, care, la rândul lor, indicau prezența undelor acustice prin gaze. Este un truc pe care oamenii de știință l-au folosit încă de la apariția rețelelor de satelit în anii '90, măsurând undele care străbat partea superioară a atmosferei, pentru a nota semnături acustice firave, începând cu vulcani și până la teste nucleare.

Cercetătorii au comparat impactul exploziei de la Beirut asupra ionosferei cu „cicatrici” similare lăsate de o serie de erupții vulcanice recente din Japonia. În cazul erupției vulcanului Asama din Japonia, în 2004, explozia de la Beirut a fost mult mai impactantă.

Cât de puternică a fost explozia din Beirut.

Radiațiile solare bombardează regiunile superioare ale atmosferei, alterând echilibrul electric al particulelor care sunt suspendate acolo. Masa de electroni liberi şi de atomi încărcaţi electric, ioni, este cea care a dat numele acestui strat: ionosfera.

Cu toate acestea, găsirea urmelor exploziei de la Beirut în acest caz nu a fost lipsită de o mică cantitate de noroc. Odată cu explozia care a avut loc aproape de apusul soarelui, neregularitățile ionosferei, numite bule de plasmă ecuatoriale, ar fi putut masca cu totul semnalul.

Experții au concluzionat încă de anul trecut că explozia catastrofală a fost echivalentă cu detonarea a minimum 500 şi până la 1.100 de tone de TNT. Adică aproximativ 5% din puterea de distrugere a bombei nucleare aruncată de SUA asupra Japoniei la Hiroshima, la 6 august 1945.