Deşi încă de vineri, la nivelul prefecturii Constanţa, s-a activat, în secret, comandamentul de luptă împotriva transmiterii gripei aviare, autorităţile sanitar veterinare au luat abia azi măsuri pentru prevenirea populaţiei. Întârzierea este motivată de faptul că cele 105 cadavre de pelicani creţi găsite, săptămâna trecută, pe insula Ceaplace de pe lacul Sinoe au fost revendicate iniţial de judeţul Tulcea, apoi de judeţul Constanţa.
Începând de astăzi, Direcţia Sanitar Veterinară Constanţa a alertat toate consiliile locale din judeţ. “S-a transmis populaţiei să adăpostească toate păsările din gospodării. Raţele şi gâştele au acces interzis la luciul de apă. Orice suspiciune de îmbolnăvire la păsări, sau mortalitate, sau sacrificare fortuită, va fi adusă la cunoştinţa Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa, prin medicii veterinari zonali”, a informat, într-o conferinţă de presă medicul veterinar Gheorghe Dincă. Autorităţile constănţene susţin că boala nu este transmisibilă la om, prin carnea tratată termic.
Colonia de pelicani creţi de pe insula Ceaplace s-ar afla la cel puţin 25 kilometri de prima aşezare umană, comuna constănţeană Mihai Viteazu. Focarul de gripă aviară este însă în plină evoluţie şi, de aceea, ar exista riscuri de răspândire a virusului. “Riscul este să dispară acea colonie de pelicani creţi, din cele trei care există în Delta Dunării, fiind o specie protejată. Riscul conex este că pescăruşii atacă puii, ouăle, se pot duce apoi spre gospodăriile populaţiei şi să transmită, mai departe, boala”, spune directorul DSV Constanţa, Jerónimo Brănescu. Insula Ceaplace a fost izolată.Pe o rază de 10 kilometri în jur, accesul pescarilor şi al turiştilor a fost interzis.