Alertă de cutremur. Seism major în Japonia

Alertă de cutremur. Seism major în JaponiaCutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cutremur cu intensitatea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în estul arhipelagului nipon, la mai puțin de 24 de ore de cel din Taiwan. Epicentrul seimului de joi se află în apropierea orașului Fukushima. Autoritățile nipone nu au emis nicio avertizare de tsunami.

Cutremur în Japonia

Potrivit US Geological Survey, centrul cutremurului a fost identificat în largul arhipelagului nipon, la  aproximativ 80 de kilometri distanță de Minamisona, Fukushima.

Cutremurul a fost înregistrat la ora 12:16, iar cu oră mai devreme, seismografele au înregistrat o altă mișcare tectonică a cărei intensitate a fost de 4,4 grade pe Richter. Potrivit primelor informații nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești.

Cutremurul a fost resimțit și în capitala Tokyo, la doar o zi după ce un alt seism a făcut ravagii în Taiwan. În urmă seismului din Mareac Chinei de Sud au murit nouă persoane, alte 1.000 au fost rănite, iar pagubele materiale sunt semnificative.

cutremur taiwan

Sursă foto: Captură video X

Seism de 6,1 pe scara Richter

Un cutremur de 7,7% grade pe scara Richter a fost semănat teroare și panică în estul Taiwanului, miercuri dimineață, 3 aprilie. Autoritățile de la Taipei au anunțat că este cel mai puternic seism din ultimii 25 de ani. În urma mișcărilor tectonice de ieri, au fost emise alerte de tsunami pentru Japonia și Filipine.

Evenimentul seismic a avut loc la ora locală 07:58 am, 02:50 ora României la o adâncime de 15,5 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în aproximativ 18 kilometri sud de orașul Hualien. Din cauza poziționării geografice, Japonia este des zguduită de cutremure.

cutremur taiwan

Sursă foto: X

Cel mai mare cutremur din Japonia

Un alt seism major s-a produs în 2011, când mișcările tectonice au avut o intensitate de 9 grade pe scara Richter. Cutremurul a dat naștere unor tsunami devastatoare. Japonia este situată pe Cercul de foc la Pacificului, locul unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice.

În linii mari, cutremurele apar în urma fenomenului de subducție. Un fenomen care apare atunci când două falii se cioncesc, iar placa mai grea intră sub placa mai ușoară. Placa mai grea se scufundă în mantaua Pâmântului și într-un final este topită de magma, potrivit US Geologica Survey.

Ne puteți urmări și pe Google News