Evenimentul Zilei > Social > Alertă Covid. Decizii fără precedent lângă România. Cine nu va mai putea ieși din casă patru luni de zile
Alertă Covid. Decizii fără precedent lângă România. Cine nu va mai putea ieși din casă patru luni de zile

Alertă Covid. Decizii fără precedent lângă România. Cine nu va mai putea ieși din casă patru luni de zile

Autoritățile din Moscova au anunțat că vor ordona vârstnicilor să rămână în locuințe timp de patru luni în contextul răspândirii necontrolate a coronavirusului în capitala rusă și a valului pandemic care a devastat întreaga țară în ultimele luni.

Moscoviții care au împlinit vârsta de 60 de ani precum și rezidenții ce suferă de boli cronice – cu excepția celor care s-au vaccinat anti-Covid în ultimele 6 luni – vor fi vizați de un ordin strict de a rămâne în locuințe, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

Acesta a notat că doar 1,14 milioane din cei 3 milioane de locuitori ai Moscovei cu vârsta de peste 60 de ani s-au vaccinat împotriva coronavirusului. „Prin urmare, 60% din pacienții Covid internați în prezent în spitale sunt moscoviți cu vârsta de peste 60 de ani. Aproape 80% din pacienții ventilați mecanic sunt vârstnici. În rândul celor care au murit de Covid procentul lor este de 86%”, a precizat Sobianin.

Ambele măsuri vor intra în vigoare pe 25 octombrie

El a anunțat de asemenea că firmele vor fi obligate să își lase cel puțin 30% din angajați să lucreze de acasă pentru aceeași perioadă de 4 luni. Excepție vor face angajații vaccinați, cei care s-au vindecat de COVID-19 și lucrătorii esențiali.

Se permit doar ieșiri de scurtă durata pentru exerciții fizice. După mai multe zile cu recorduri de infectări și decese, autoritățile ruse pun din nou piciorul în prag. La Moscova, începând de luni, persoanele peste 60 de ani care nu sunt vaccinate sau nu au trecut prin boală trebuie să rămână în casă timp de 4 luni.

La nivel național, între 30 octombrie și 7 noiembrie va fi săptămâna liberă pentru a reduce interacțiunea socială, măsură pe care Rusia a mai luat-o și la debutul pandemiei, scrie timpul.md.

Bulgaria introduce certificatul verde Covid

De joi în interior, inclusiv universități, magazine mari, restaurante și săli de sport, Bulgaria a introdus certificatul verde. Mai precis, începând de joi (21 octombrie), se cere certificat verde în Bulgaria pentru toate activitățile în interior, a anunțat ministrul interimar al Sănătății Stoycho Katsarov.

O măsură similară a fost deja introdusă în majoritatea țărilor europene, inclusiv în Germania, Italia, Franța, Austria, Spania și Grecia.

Toți vizitatorii cinematografelor, teatre, concerte, muzee, galerii, magazine de peste 300 de metri pătrați, centre de fitness, săli de sport, restaurante și divertisment din Bulgaria vor trebui să demonstreze că au fost vaccinați împotriva coronavirusului, au un test negativ valid din ultimii 72 ore sau a trecut prin boală,  a subliniat Katsarov.

De asemenea, universitățile vor funcționa doar pentru studenții cu certificat verde

Studiul în instituțiile de învățământ superior din Bulgaria va fi, de asemenea, posibil numai cu un certificat verde.

În municipalitățile în care  decesele sun de peste 750 la 100 de mii, frecvența la școli va fi suspendată. În municipiile cu o morbiditate mai mare de 500 la 100 mii, clasele vor fi suspendate la 50%.  Excursiile organizate și vizitele de grup în zonele turistice vor avea loc, de asemenea, numai dacă toți participanții au un certificat verde.

Certificat verde obligatoriu pentru medici. De joi, tot personalul medical și angajații din casele de bătrâni vor putea lucra numai cu un certificat verde. Vizitele la unitățile medicale și la instituțiile specializate pentru servicii sociale sunt suspendate, a mai anunțat ministrul Katsarov.

Introducerea noilor măsuri a venit după ce Bulgaria, în ultimele săptămâni, a înregistrat o creștere semnificativă a noilor infecții și a deceselor provocate de coronavirus. Numai în ultimele 24 de zile au fost raportate 214 decese și 5.000 de infecții noi. În acest context, Bulgaria continuă să fie ultima în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de vaccinare pe cap de locuitor . Dacă măsurile nu ajută, singura opțiune rămâne un „blocaj complet”, a spus Stoycho Katsarov, citat de investor.bg.