Evenimentul Zilei > Social > Alertă! Boala de care se tem milioane de români. Un medic celebru spune adevărul dur
Alertă! Boala de care se tem milioane de români. Un medic celebru spune adevărul dur

Alertă! Boala de care se tem milioane de români. Un medic celebru spune adevărul dur

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre „curentul” de care se feresc mai toți românii.

Mulți români preferă să nu venitleze natural încăperile, pentru că „ne trage curentul”. Medicul Mihai Craiu (foto) a spus că acest lucru este un mit bine înrădăcinat în credința populară, care nu are însă nicio acoperire în realitate.

„Nu curenții produc boli. Majoritatea persoanelor sunt speriate de curenții de aer ca fiind potențială sursă de infecții aerogene, respectiv de răceli, de la cele mai simple până la pneumonie sau otite. Microbii produc aceste boli.

În principiu, curenții de aer au efect chiar benefic din punct de vedere respirator, pentru că ei nu permit acumularea unei concentrații de particule inhalabile – pe care le putem vedea, apropo de praf, dar și unele lucruri pe care nu le putem vedea.

O cameră neventilată este mai periculoasă în ceea ce privește scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii. La noi, cum ziceam, ne e teamă de curent, de la mijloacele de transport în comun până la clase și ținem foarte bine ferestrele închise, chiar și când e cald”, a spus medicul pediatru, la Digi 24.

Cherecheș are aceeași părere

Și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Cluj, atrăgea atenția, la Digi24, că există bine înrădăcinată în mentalitatea populară ideea că „curentul ne afectează sănătatea, să nu deschidem geamurile”.

„Este un mit din cultura românească și care nu este bazat pe absolut nimic. Curentul, într-adevăr, dacă ai sinuzită, dar vorbim despre cazuri foarte rare, e neplăcut să stai în aer rece care se mișcă cu viteză, dar pentru tot restul populației, aerul care se mișcă este extrem, extrem de sănătos în perioada asta”, a explicat Răzvan Cherecheș. O ventilație proastă, într-o încăpere cu mulți oameni – situație care este probabil să se întâlnească odată cu răcirea vremii și venirea ploilor – va aduce la un nou vârf de infecții cu noul coronavirus, a arătat el.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: