Alegerile, în pericol? Coronavirusul lovește în Autoritatea Electorală Permanentă

Alegerile, în pericol? Coronavirusul lovește în Autoritatea Electorală Permanentă

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunţat că a fost depistat pozitiv cu virusul Covid-19 în urma testării Real-Time PCR efectuate chiar azi, de 1 decembrie.

 

Luni, 30 noiembrie 2020, oficialul a mai efectuat un test rapid Covid-19 la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu”, al cărui rezultat a ieșit negativ.

AEP precizează totodată că președintele instituției își va desfășura în continuare activitatea ca membru al Biroului Electoral Central (BEC) în regim de videoconferință, iar atribuțiile deținute în cadrul Autorității vor fi preluate de vicepreședintele AEP, Zsombor Vajda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dat fiind acest context, președintele AEP a luat decizia de a transmite o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) și dă asigurări că activitatea de organizare a alegerilor va continua în ritm normal, astfel încât desfășurarea acestora să aibă loc în condiții optime, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară care se impun, scrie Antena3.

Anunțul vine cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Persoanele aflate în izolare pot solicita urna mobilă

În prezent, aproape 130.000 de români sunt fie internați în spital, fie sunt obligați să rămână la domiciliu timp de două săptămâni. Așa că mersul la urne, în cazul lor, nu este o opțiune. A fost prevăzută, însă, o procedură specială.

Chiat șeful AFP, Florin Mitulețu Buică, anunța că: „Avem în fiecare secție urnă mobilă, astfel încât toți să poată voteze. Există posibilitatea să facă cerere pe site-ul AEP.”

Direcțiile de sănătate publică din toată țara vor trimite către birourile electorale lista persoanelor aflate în carantină sau în izolare, pentru fiecare localitate în parte. Astfel, cei care nu pot ieși din casă sau se află în spital, trebuie să depună o cerere, semnată olograf, alături de decizia DSP privind diagnosticul și măsurile de izolare, cel târziu până în 5 decembrie, cu o zi înaintea alegerilor.

În cazul lor, biroul electoral va pune la dispoziție urna mobilă. Practic, o procedura similară ca în cazul persoanelor care nu se pot deplasa pe motiv de boală.