Alegeri parlamentare 2020. S-a deschis prima secție de votare în diaspora. Ce aduce nou acest scrutin

Alegeri parlamentare 2020. S-a deschis prima secție de votare în diaspora. Ce aduce nou acest scrutin

Alegerile parlamentare 2020 iau startul vineri, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, în condițiile în care pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie.

MAE a organizat 748 de secții de votare în diaspora, în condițiile speciale ale pandemiei. Este un număr considerabil mai mare de secții de vot față de alegerile parlamentare anterioare, din anul 2016, când au fost organizate numai 417 secții de votare.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, peste 700.000 de români cu domiciliul în străinătate sunt înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani la data de 6 decembrie.  Dintre aceștia, 3.939 s-au înscris deja pentru a vota la secţie, iar prin corespondenţă - 39.244.

Actele necesare pentru procesul de vot

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine atât în original, cât şi în copie, precum şi în format electronic.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti sau emise de autorităţile străine enumerate au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, acestea fiind considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot.