Care e planul lui Iohannis? Scenariu exploziv lansat de Adrian Năstase
- Daniel Teodoreanu
- 8 decembrie 2020, 15:18
Fostul prim-ministru Adrian Năstase a comentat rezultatele de la alegerile parlamentare şi a ajuns la concluzia că planurile preşedintelui Klaus Iohannis au fost zădărnicite de o „moţiune de cenzură populară”.
Adrian Năstase a scris, pe blog, un text intitulat „Moţiunea de cenzură populară împotriva lui Iohannis a trecut”, în care vorbește despre scorul obţinut la aceste alegeri parlamentare de PNL, care a fost depășit de PSD. Pornind de la o situaţie prin care a trecut, în 1997 de președintele Franței, Jacques Chirac, fostul lider al PSD a lansat un scenariu exploziv despre intențiile președintelui Iohannis.
„În 1997, președintele Franței, Jacque Chirac a dorit să întărească majoritatea de dreapta și a dizolvat Parlamentul, organizând alegeri anticipate, cu un an înaintea celor ce trebuiau să se desfăşoare la termen. Rezultatul a fost dezastruos pentru RPR și UDF, care au pierdut jumătate dintre locurile în Parlament.
Așa a început «a treia coabitare» din Franța, noua majoritate, de stânga, propunându-l ca prim ministru pe Lionel Jospin, prim-secretar al Partidului Socialist Francez (un personaj admirabil pe care l-am primit la București, în perioada când conduceam guvernul), înlocuindu-l pe Alain Juppe care, ulterior – deși penal – a fost și ministru de Externe al Franței, iar acum este membru al Consiliului constituțional (vă rog să nu-i spuneți lui Dan Barna!)”, a scris Năstase în debutul textului despre alegerile parlamentare şi Iohannis.
Încă un mandat, adevăratul scop al lui Iohannis?
Astfel, Adrian Năstase a subliniat că liderul de la Cotroceni ar fi putut evita situaţia politică din prezent dacă ar fi învăţat ceva din experienţa lui Chirac. Mai mult, fostul şef al Guvernului României i-a transmis lui Iohannis că scorul înregistrat de PNL putea fi mai bun dacă alegerile parlamentare erau amânate pentru primăvara anului 2021:
„Iohannis nu a înțeles lecția asta. A încercat să obțină întreagă putere, inclusiv un parlament care să schimbe Constituția (poate pentru a introduce posibilitatea unui al treilea mandat?). Rezultatul este umilitor pentru PNL. Iar intrarea AUR în parlament îi va crea numeroase probleme (de fapt, nu numai lui).
Și acum câteva observații rapide despre alegeri. Se confirmă ceea ce am spus în mai multe rânduri: aceste alegeri nu trebuiau să se desfășoare acum, ci trebuiau organizate în primăvara viitoare, pentru a permite un nivel ridicat al prezenței și un grad mai ridicat de legitimitate).”
De ce n-au ieşit românii la vot?
Despre recordul de prezență scăzută la vot - doar 33% -, dar şi despre ultimele rezultate oficiale parțiale după numărarea a 96,41% din voturi (PSD – 30%, PNL – 25%, USR – 15%, AUR – 8,7%, UDMR – 6%. Pro România nu intră în Parlament, PMP e la limită), Adrian Năstase a punctat că mesajele lui Iohannis poartă toată vina: „Primul aspect este cel al prezenței, de fapt al absenteismului.
Este cel mai redus nivel al prezenței la un scrutin parlamentar de după 1989. Cea mai facilă explicație este cea a fricii de infectare, însă dacă ne gândim că magazinele sunt pline, atunci cred că nu doar frică de Covid-19 explică absenteismul, ci sunt alte cauze.
A fost o veritabilă moțiune de cenzură populară împotriva lui Klaus Iohannis, care a început să lucreze și sâmbăta doar pentru a avea și parlamentul său! Dacă în urmă cu un an Iohannis obținea 6,5 milioane voturi, acum PNL are în jur de 1,2 milioane de voturi. Practic, 4 din 5 votanți ai lui Iohannis de anul trecut nu-l mai susțin acum.”