Festivalul International de Film Independent „Anonimul” propune in Delta, la Sfantu Gheorghe, de astazi pana pe 19 august, filmele din care publicul si juriile sa desemneze castigatorii premiilor.

Acestia vor avea de ales dintre noua lungmetraje, 36 de scurtmetraje de fictiune si 18 de animatie.

Pe langa competitie, sectiunea de film documentar aduce in festival problema incalzirii globale, a lipsei de apa, a foametei si a mizeriei care ucid.

Chiar in deschidere ruleaza faimosul „An Inconvenient Truth”/”Un adevar incomod”, regizat de Davis Guggenheim si prezentat de Al Gore, fostul vicepresedinte american.

Competitia ia startul cu un sfert de ora dupa miezul acestei nopti, cand va rula primul film din concurs, „Fratele meu se insoara”, o coproductie Elvetia-Franta, in regia lui Jean-Stephane Bron. Criticul de film Alex Leo Serban spune despre lungmetrajele selectate pentru „Anonimul” ca mai toate vorbesc despre familie.

Astfel, „The Banishment”/”Exilul”, al rusului Andrei Zvyagintsev, care ruleaza tot in prima noapte, pune in scena, cu influente de stil de la legendarul Tarkovski, izgonirea unei familii din paradisul domestic.

Premiile festivalului au valoarea totala de 23.000 de dolari, iar bugetul total se ridica la aproximativ 1.500.000 de lei, adica in jur de 500.000 de euro.

Documentarele trag alarma

„Marile festivaluri largesc spatiul dedicat filmului documentar in ultimii ani”, spune criticul de film Magda Mihailescu. In viziunea ei, sectiunea dedicata „ingrijorarii globale” se numara printre cele mai bune ale actualei editii.

Premiat cu Oscarul pentru cel mai bun  documentar, bine primit si la Cannes, filmul „An Inconvenient Truth”/”Un adevar incomod” prezinta o realitate care se poate intampla peste nici mai mult, nici mai putin de zece ani.

Despre valurile de caldura care ucid, dar si despre inundatii si alte dezastre care ne pandesc vorbeste pentru regizorul Guggenheim chiar Al Gore.

In rolul de prezentator, fostul vicepresedinte al SUA reuseste sa redea dimensiunile dezastrelor posibile, dar sa-si pastreze in acelasi timp umorul.

In aceeasi sectiune, din filmul „O lume fara apa”, spectatorii pot afla ca in fiecare zi 3.900 de copii mor in lume din cauza lipsei de apa si a mizeriei.

Maine, atentia publicului va fi atrasa de prezenta la festival a regizorului Ken Loach, iar miercuri va rula filmul de Palme d’Or al lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Premii

Trofeu de 10.000 de dolari

Premiantii actualei editii a festivalului vor fi anuntati sambata seara. Cel mai ravnit ramane Trofeul "Anonimul", pentru lungmetraj, in valoare de 10.000 de dolari.

Juriul va acorda celui mai bun regizor premiul de 5000 de dolari, iar publicul isi va desemna prin vot filmele preferate, la sectiunile lungmetraj si scurtmetraj, care vor primi premii de 1.000, respectiv 500 de dolari.

Anul trecut trofeul a fost luat de "Heaven’s Doors", filmul fratilor Swel si Imad Noury din Maroc, dintre care primul face parte anul acesta din juriul de lungmetraj, prezidat de producatoarea filmului "Crash" (2004), Marina Grasic.