Evenimentul Zilei > Justitie > Al doilea suspect în cazul crimelor din Saskatchewan a fost capturat. 10 morți și 18 răniți
Al doilea suspect în cazul crimelor din Saskatchewan a fost capturat. 10 morți și 18 răniți

Al doilea suspect în cazul crimelor din Saskatchewan a fost capturat. 10 morți și 18 răniți

Vânătoarea poliției din James Smith Cree Nation, o comunitate a indienilor din SUA, pentru prinderea unui criminal periculos, a luat sfârșit. Povestea de groază a început duminică, la ora 5:40, când poliția a primit o sesizare privind o înjunghiere într-o rezervație rurală indigenă din provincia canadiană vestică Saskatchewan. Până la terminarea dezlănțuirii, câteva ore mai târziu, poliția a declarat că 10 persoane au murit și 18 au fost rănite - unele aparent alese la întâmplare - într-o serie de crime care a zguduit Canada.

Cel de-al doilea dintre cei doi frați căutați de poliție după un atac cu cuțit în vestul Canadei, soldat cu 10 morți, a fost arestat, au anunțat miercuri autoritățile. „Myles Sanderson a fost localizat și dus în custodia poliției în apropiere de Rosthern, Saskatchewan, în jurul orei 15:30 astăzi”, a precizat poliția într-un comunicat. „Nu mai există niciun risc pentru siguranța publică în legătură cu această anchetă”. Rosthern se află la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de comunitatea indigenă unde au avut loc majoritatea atacurilor.

În videoclipurile și fotografiile postate pe rețelele de socializare, cel puțin o duzină de vehicule de poliție puteau fi văzute pe marginea unei autostrăzi, cu un vehicul oprit într-un șanț în afara autostrăzii. Vestea a venit la scurt timp după ce autoritățile au făcut publice duminică numele victimelor ucise în timpul ravagiei.

Primul suspect fusese găsit mort. Poliția regală canadiană din Saskatchewan a anunțat luni seară că unul dintre cei doi bărbați suspectați de un val de înjunghieri mortale a fost găsit mort din cauza rănilor „despre care nu se crede că ar fi fost autoprovocate”.

După mai bine de o zi de vânătoare de oameni care a pus în alertă trei provincii, poliția a declarat că Damien Sanderson, în vârstă de 31 de ani, a fost găsit mort luni înainte de prânz în apropierea unei case care face obiectul unei anchete în rezervația Cree Nation. Și au spus că fratele său, Myles Sanderson, 30 de ani, ar fi fost posibil să fi fost rănit. Ultimele informații spun că și acesta a murit în timp ce se afla în custodia poliției.

Sanderson era și el din familie, potrivit documentelor de la tribunal

Pe lista morților se află Earl Burns, în vârstă de 66 de ani, un șofer de autobuz școlar într-o comunitate indigenă care, rănit în urma atacului cu cuțitul, a reușit să urce în autobuzul său și să se îndrepte spre un sat pentru a cere ajutor. El a murit pe drum, iar autobuzul a ieșit de pe drum. Acesta se află încă acolo, așezat într-un șanț, cu o mașină de poliție lângă el, acoperit de praful de pe șosea. Burns a fost doar unul dintre cei șase membri ai unei familii uciși în atacurile cu cuțitul de duminică, scrie New York Times.

Bărbatul de 32 de ani era soțul de drept al fiicei lui Burns și a declarat comisiei de eliberare condiționată care i-a acordat eliberarea anticipată din închisoare în acest an că intenționa să reia relația cu ea. Atât el, cât și fratele său, Damien, au fost acuzați oficial în atacurile respective. Damien Sanderson, în vârstă de 31 de ani, a fost găsit el însuși înjunghiat mortal – probabil de mâna fratelui său – luni.

La James Smith Cree Nation, rezervația care a dus greul atacurilor din Saskatchewan, locuitorii de pe verandele lor s-au bucurat când s-a răspândit vestea că vânătoarea de oameni s-a încheiat. „L-au prins, l-au prins!”, spuneau unii, îmbrățișându-se unii pe alții.”Există un adevărat sentiment de ușurare”, a declarat Shania Peters, în vârstă de 22 de ani, a cărei bunică, Gloria, a fost ucisă în atac. „Mulți oameni vor dormi mai bine la noapte”.

Starea celor 18 persoane rănite

Miercuri, pe lângă publicarea numelor celor morți, autoritățile au detaliat starea celor 18 persoane care au fost rănite, printre care și soția lui Burns, Joyce. Zece dintre acestea rămân în spital, dintre care trei în stare critică, potrivit Autorității de Sănătate din Saskatchewan. Toate victimele, cu excepția uneia, locuiau în James Smith Cree Nation.

Nu a fost prima confruntare a domnului și doamnei Burns cu Myles Sanderson. În ianuarie 2015, potrivit înregistrărilor de la tribunal, Sanderson a fost acuzat de tentativă de omor după ce poliția a declarat că acesta și-a înjunghiat în mod repetat socrul cu un cuțit și și-a rănit soacra. Înregistrările nu oferă un motiv pentru agresiune.

Șase dintre cei uciși duminică erau membri ai familiei Burns. Unii dintre ei aveau 20 de ani, la începutul vieții lor de adult. Alții erau mai în vârstă, bucurându-se de pensie. Printre ei se afla Gloria Burns, în vârstă de 61 de ani, care consilia persoane care se confruntau cu dependența de droguri, alcool și jocuri de noroc și care a crescut cinci copii adoptați ca mamă singură.

Priveghi în stil indian

Marți, un cort mare și alb ridicat pentru un priveghi pentru doamna Burns a fost așezat în fața casei fratelui ei, Ivor. În timp ce bătea în vânt puternic, membrii familiei ei au stat înăuntru amintindu-și de sora lor pierdută, care a fost unul dintre liderii culturali ai comunității indigene.

Gloria Burns conducea ceremonii de sweat lodge și era deținătoarea unuia dintre cimpoaiele ceremoniale ale rezervației. Înainte ca trupul ei să fie îndepărtat duminică de la locul atacului, familia ei a desfășurat ceremonii tradiționale Cree. Familia a declarat că încă nu se știe când va fi eliberat corpul ei de către medicul legist.

Un frate, Darryl, a declarat că sora sa a fost ucisă în timp ce încerca să ajute alte două victime ale atacului, Bonnie Burns și fiul ei, Gregory.