Al cincilea val al pandemiei bate la ușă. Ce trebuie să facem în continuare? Medicul Streinu-Cercel a explicat fiecare pas

Al cincilea val al pandemiei bate la ușă. Ce trebuie să facem în continuare? Medicul Streinu-Cercel a explicat fiecare pas sursă: EVZ

România se află în fața unei noi dileme. Urmează să ne confruntăm și cu valul cinci al pandemiei de coronavirus? Profesorul Adrian Streinu-Cercel susține că da, în special în contextul în care „românii nu prea mai poartă mască de protecție și se comportă ca și cum și-ar dori să se infecteze cu SARS-COV-2”.

Tulpina Omicron are tendința de a fi dominantă, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, oferind drept exemplu numărul mare de bolnavi Omicron din Africa de Sud. Ce are de făcut România într-un astfel de context? Medicul a explicat pe înțelesul tuturor ce trebuie să facem pentru a ne proteja.

Valul cinci al pandemiei ar putea deveni o realitate

Potrivit profesorului Adrian Streinu-Cercel, un al cincilea val al pandemiei de coronavirus ar putea să izbucnească pe teritoriul țării noastre, odată cu apariția noii tulpini B.1.1.529, cunoscută sub denumirea „Omicron”.

„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vedeţi că vine o noua sușă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Ce trebuie să facem pentru a ne proteja de infecția cu Omicron

Pentru a ne proteja de Omicron, trebuie, în primul rând, să ne vaccinăm, a subliniat medicul. „Există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare.

O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile”, a spus medicul Streinu-Cercel.

De asemenea, românii ar trebui să poarte mască de protecție atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. „Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră, stăm fără mască, iar dacă sunt 6, stăm cu mască”, a precizat profesorul, explicând că indiferent dacă indivizii sunt vaccinați sau nu, prezintă același risc de infectare. Singura diferență este că vaccinul protejează împotriva formelor grave de boală COVID-19 și a decesului.

Medicul Adrian Streinu-Cercel: Trebuie să facem propria anchetă epidemiologică

Nu în ultimul rând, românii trebuie să respecte măsurile de igienă și să se spele pe mâini. Dezinfecția cu alcool omoară, în procent de 70%, virusul SARS-COV-2. Profesorul Adrian Streinu-Cercel a subliniat că trebuie să fim atenți când ieșim din casă cu cine ne întâlnim și să ne evaluăm, practic, riscul de contaminare cu care ne-am putea confrunta, realizându-ne, astfel, propria anchetă epidemiologică.

„Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea noastră pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a explicat medicul Adrian Streinu-Cercel într-o intervenție televizată la Antena3.