Al cincilea vaccin anti-COVID-19: Diferit de tot ce există pe piață. Ar putea încuraja oamenii să se imunizeze?

Al cincilea vaccin anti-COVID-19: Diferit de tot ce există pe piață. Ar putea încuraja oamenii să se imunizeze? Dozele de vaccin antigripal au ajuns în România / Sursa: Arhiva EVZ

Un al cincilea vaccin anti-coronavirus ar putea să fie autorizat în Uniunea Europeană. Serul imunizator este diferit de celelalte vaccinuri dezvoltate de companiile farmaceutice. Așa-numitul vaccin „subunitar”, este dezvoltat pe baza unei noi tehnologii. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a debutat evaluarea produsului medical.

Producătorul farmaceutic Novavax a depus o solicitare de aprobare a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat în Uniunea Europeană. Serul a fost produs pe baza unei tehnologii diferite față de cea a vaccinurilor autorizate deja pe piață.

Novavax a cerut aprobare pentru vaccinul anti-COVID-19

„EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax. Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a transmis agenția europeană de reglementare a medicamentelor. Avizul ar putea să fie emis într-un interval de „câteva săptămâni”.

Vaccinul poartă denumirea de Nuvaxovid, iar dacă va fi aprobat, va deveni al cincilea ser imunizator de pe piața Uniunii Europene. A fost dezvoltat pe bază de proteine care declanșează un răspuns imunitar, fără virus. Distribuirea sa ar putea fi facilitată de condițiile de temperatură pe care le impune, anume între 2 și 8 grade Celsius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima țară care a aprobat administrarea vaccinului Nuvaxovid a fost Indonezia, în urma solicitării depuse la OMS, la începutul lunii noiembrie, potrivit Agenției naționale de presă.

129 de vaccinuri diferite de cele actuale sunt testate clinic

Chiar dacă în prezent, populația este încurajată să se vaccineze împotriva bolii COVID-19, declanșată de contractarea virusului SARS-COV-2, în viitor este posibil fie să ne vaccinăm sezonier pentru a ne proteja de boală, fie să folosim spray-uri nazale sau pastile, potrivit unui reprezentant OMS.

Acestea vor fi mai ușor de utilizat în comparație cu injecțiile, a declarat coordonatorul ştiinţific al OMS, Soumya Swaminathan. Aceste vaccinuri de a doua generaţie ar prezenta avantajul de a fi mai uşor de utilizat comparativ cu injecţiile cu ace şi ar putea fi auto-administrate, a spus Swaminathan pe canalele OMS de pe reţelele sociale.

Cercetătorul OMS a anunțat că 129 de vaccinuri candidate diferite de cele actuale au ajuns în faza de testare clinică, în timp ce alte 194 care nu sunt încă atât de avansate se află în faza de studiu în laboratoare.