Ai peste 45 de ani? Angajatorul se ferește de tine ca de foc

Ai peste 45 de ani? Angajatorul se ferește de tine ca de foc

Angajatorii se plâng că nu găsesc oameni potriviți pentru posturile vacante, în condițiile în care persoanele peste 45 de ani, deși competente, cu experiență și expertiză în domeniu sunt refuzați pe piața muncii

Angajații de peste 45 de ani care își pierd locul de muncă au puține șanse să ocupe altul, chiar dacă au competențe, experiență și știu să conducă echipe. Patronii nu-i mai iau în calcul indiferent dacă e vorba de poziții indirect productive care se adresează celor cu studii superioare sau de poziții la bancul de lucru. „Dacă vorbim de operatorii direct productivi, putem spune că. o persoană peste 40 – 45 de ani nu mai are același nivel de productivitate și randamentul operațional este mai scăzut decât al unui angajat până în 30 – 35 de ani”, explică expertul în recrutare Leonard Rizoiu, manager la firma LeoHR.

Rațiunea ar fi următoarea: din ce în ce mai mult vedem că anumite produse și servicii sunt tot mai accesibile, de la autovehicule și până la servicii hoteliere. Prețurile sunt înghețate, dar totuși, materiile prime se scumpesc. „De unde credeți că va tăia producătorul astfel încât să nu scumpească serviciul pentru a putea fi competitiv din punct de vedere al prețului? Fie în loc de 10 produse pe oră, se fac 12 astfel încât diferența să acopere costurile, și iată că norma devine mai mare și clar ritmul de muncă mult mai rapid … deseori, în companiile producătoare sunt cunoscute situațiile în care cei trecuți de 45 de ani nu au mai avut dexteritatea și rapiditatea de a susține ritmul impus … fie că vorbim de automotive, fie că vorbim de servicii clienți, s-au dovedit din punct de vedere operațional mult mai productivi persoanele sub anumite vârste”, adaugă Leonard Rizoiu.

Astfel, în ciuda eforturilor făcute de agențiile de recrutare de a asimila și persoanele trecute de 45 de ani, de cele mai multe ori clienții lor își doresc un candidat ideal, air eforturile lor de a prezenta și candidați trecuți de o anumită vârstă sunt zadarnice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de greu este pentru cei peste 45 de ani să-și găsească joburi noi

În condițiile în care găsirea unui job nou este o întreprindere dificilă pentru oricine, cu atât mai mult devine dificilă pentru cei ai căror competitori sunt cu 15 ani mai tineri, au o atitudine mult mai dinamică, știe să utilizeze mai bine un PC și, eventual, știe și două limbi străine.

Și în condițiile în care angajatorul nu găsește panelul de competențe de care are nevoie se îndreaptă tot către segmentul tânăr pe care îl consideră mult mai maleabil și mai deschis către învățare. “Dacă vorbim despre meserie, clar aici discuția se poate clasifica în funcție de poziții.  Dacă vorbim despre o poziție de Manager Departament Inginerie, unde este necesară o experiență de minim 10 – 12 ani, o expertiză bună în coordonarea unor echipe și a unor proiecte, candidații targetați au deseori vârsta peste 45 de ani, dacă vorbim însă de un operator producție la fabrica de asamblare piese, cu siguranță sunt mai îndreptați de a lua pe cineva cu o dexteritate mult mai bună decât o persoană de 45 de ani.”, mai spune specialistul HR.

Aceasta pentru că în urma unot teste practice, s-a dovedit că doar 2-3 candidați din 10 cu vârste peste 45 de ani reușesc să treacă de testele de dexteritate, pe când la persoanele sub 35-40 de ani, promovabilitatea este de 7-8 candidați.

„Sunt însă poziții care se pretează foarte bine la acest segment de vârstă, acolo unde experiența și expertiza își spun cuvântul, acolo unde senioritatea e necesară, acolo unde diferitele experiențe de viață te ajută să iei niste decizii bune și rapide, tocmai datorită diferitelor situații în care ai fost implicat; vorbim de poziții de coordonatori de echipă, poziții de seniori în diferite departamente de suport sau departamente indirect productive. Dacă totuși vorbim despre poziții de operatori de producție, este nevoie de senioritate și de expertiză, dar operațiile sunt destul de ușoare căci nivelul industrailizat tot ajută segmental industrial, astfel intervenția omului, dacă este necesară la anumite operațiuni, angajatorii au de unde să își aleagă oameni care sunt la un nivel de productivitate mai ridicat și care au un bagaj de cunoștinte mai bun în ceea ce privește utilizarea echipamentelor automatizate”, mai spune managerul de la LeoHR.

Ce fac dacă am 45 de ani pentru a maximiza șansele pe piața muncii

Nu există rețetă de succes universală. Depinde foarte mult de abilitățile pe care fiecare om le are, de bagajul de cunoștințe și experiențe. „Sunt și povești de success în ceea ce privește reconversia profesională, dar candidații din piața muncii fac niste greșeli enorme. Dacă un angajator postează o poziție de contabil care necesită minimum 7 ani experiență, dacă ai făcut un curs de contabilitate primară și ai fost 20 de ani profesoară de știinte umane, șansele sunt vizibil reduse!”, mai spune Leonard Rizoiu. În plus, atitudinea contează foarte mult, oameni dornici de muncă și de a învăța lucruri noi nu doar la nivel declarativ, oameni cu atitudine pro-activă, implicați sunt mult mai căutați.