Agricultorii vor primi compensaţii pentru pierderile pe timp de secetă

Agricultorii vor primi compensaţii pentru pierderile pe timp de secetăSeceta Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. Milioane pentru lichidarea consecințelor secetei. Guvernul va aloca 100 de milioane de lei (circa 5 mil de euro) pentru compensarea pierderilor fermierilor. Decizia a fost anunțată în timpul întrevederii premierului Dorin Recean și viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu mai mulți agricultori.

La discuții au participat reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr. Aceștia au vorbit cu oficialii despre modalitățile de depășire a situației dificile în care se află sectorul agricol, urmare a secetei și temperaturilor extreme din această vară.

Banii vor fi alocați din Fondul de intervenție în agricultură

În timpul discuțiilor, premierul a anunțat că, în următoarele două săptămâni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură. Aceștia sunt destinați pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.

Dorin Recean a asigurat că va continua identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor. Este vorba de compensarea pierderilor, majorarea subvențiilor sau garantare a împrumuturilor de către stat.

Premierul RM, Dorin Recean

Premierul Dorin Recean/Sursa foto: gov.md/ro

De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a accentuat necesitatea identificării soluțiilor pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului agricol.

„Schimbările climatice ne impun să ne adaptăm la noua situație. Să implementăm tehnologii noi, să irigăm, să trecem de la cultivarea cerealelor la produse cu valoare adăugată înaltă. Să acționăm în perspectivă și pe termen lung, pentru că problema se repetă an de an și doar împreună o putem rezolva”, a spus Dorin Recean.

Aproape 100 de mii de hectare de culturi agricole afectate de secetă

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), până în prezent au fost întocmite 2 428 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori din cauza condițiilor climaterice nefavorabile. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

De asemenea, au fost discutate și alte propuneri de susținere a întreprinzătorilor din domeniu. Este vorba de accesul la finanțare ieftină și introducerea impozitului unic în agricultură. La fel, ajustarea accizelor la motorină, subvenționarea culturilor noi și per performanță la hectar, extinderea programului de împădurire.

Întrevedere cu agricultorii

Întrevedere cu agricultorii/Sursa foto: gov.md/ro

Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit și despre instrumentele existente pentru agricultorii cei mai afectați de secetă. „Am facilitat obținerea certificatului privind starea de forță majoră în cazul fiecărui fermier în parte. O stare de urgență în agricultură nu ajută, ci pune în pericol următorul an agricol”, a afirmat Dorin Recean.

Temperaturile ridicate au lăsat agricultorii fără roadă

În urma înregistrării temperaturilor ridicate și lipsa ploilor, mai mulți agricultori din țară au anunțat că se află într-o situație dificilă din cauza secetei din acest an, care a afectat culturile agricole.

De asemenea, Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat conducerii țării declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu arșița. Agricultorii au cerut convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și au venit cu propuneri pentru a ajuta gospodăriile afectate.

MAIA a anunțat anterior că după evaluarea mai multor terenuri din sudul ţării s-a constatat că plantaţiile de porumb au fost compromise în proporţie 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporţie de 60-80%.

A doua decadă a lunii iulie a fost caracterizată de un val de căldură în continuă extindere şi intensificare. Temperatura aerului a oscilat în jur de 40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor. În acest context, a fost instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.