Salariile care ar putea crește cu 1.000 de lei. Propunerea a ajuns pe masa premierului

Salariile care ar putea crește cu 1.000 de lei. Propunerea a ajuns pe masa premierului Angajați. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Sindicatele și patronatele au atras atenția că salariul minim actual de 5.000 de lei asigură doar circa 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil minor, iar economia națională se confruntă în continuare cu probleme în ceea ce privește menținerea și atragerea forței de muncă.

În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) propun stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2025, a salariului minim la 6.000 de lei. În acest fel, susțin inițiatorii demersului, ar fi asigurată o creștere constantă și echilibrată a salariului minim în următorii ani, asigurând implementarea prevederilor Directivei Uniunii Europene 2022/2041.

Propunerea a ajuns pe masa premierului Dorin Recean

Propunerea sindicatelor și patronatelor de majorare a salariului minim pe economie a fost discutată la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova. Sursa foto> Facebook/Dorin Recean

,,Având necesitatea asigurării unui nivel de trai decent al salariaților, considerăm că majorarea salariului minim este nu doar necesară, dar și benefică pentru întreaga societate, fiind un instrument important nu doar pentru reducerea sărăciei și a fluctuației de personal, dar și de susținere a economiei naționale datorită stimulării consumului și majorării veniturilor bugetului public național”, se arată în demers. Propunerea a fost prezentată prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, într-un demers comun al CNSM și CNPM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directiva UE privin salariul minim

În Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE pentru anii 2024-2027, se mai arată în demersul celor doi parteneri sociali, este prevăzută transpunerea, până în septembrie 2025, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în UE. Directiva reprezintă un standard european important ce prevede mecanismul de stabilire a salariului minim pentru toate țările membre ale UE. Mecanismul dat este prevăzut și de Carta Socială Europeană (revizuită), ratificată parțial de Republica Moldova prin Legea nr. 484 din 28.09.2001.

„Precizăm că, în calitate de țară candidat de aderare la UE, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a-și alinia legislația națională la aquis-ul comunitar, iar prin semnarea Declarației de aliniere la Pilonul european al drepturilor sociale al UE, de a contribui la asigurarea unor condiții de muncă și de trai decente pentru angajați. Pilonul european al drepturilor sociale este o proclamație comună a șefilor instituțiilor UE, care se angajează să pună în aplicare 20 de principii în domeniul politicii sociale, printre care și asigurarea dreptului la salarii echitabile, care să asigure un nivel de trai decent”, mai susțin reărezentanții sindicatelor și patronatelor.

 

Revista presei