Aglomerație în școlile din Chișinău. Soluția Ministerului Educației
- Maria Dima
- 21 aprilie 2024, 16:18
Școlile din Chișinău se confruntă cu un număr mare de elevi, din cauza exodului masiv al populației din sate, dar și a lipsei de spațiu în școli. În acest context, pentru a rezolva problema claselor arhipline, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat un proiect pentru construirea unei noi instituții de învățământ în Chișinău.
Potrivit ministrului, școala va fi construită cu sprijinul Băncii Mondiale, iar în prezent se identifică terenul.
„Va trebui să intervenim și noi. Urmează să gândim mai clar cum putem contribui din partea autorității publice centrale la rezolvarea acestei probleme. Bineînțeles și primăria în primul rând trebuie să facă un efort mai mare. Noi urmează să construim o școală în municipiul Chișinău din proiectul Băncii Mondiale. Suntem acum în procesul de identificare a terenului, a locației, dar bineînțeles o școală, chiar și o școală mare pentru mii de copii pentru municipiul Chișinău nu o să schimbe dramatic lucrurile, aici este nevoie de mai multe, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor”, a declarat Dan Perciun la radiomoldova.md.
Școlile nu utilizează spațiile pe care le dețin
Ministrul Educației a mai precizat că multe școli nu utilizează spațiile pe care le dețin la maximă capacitate și a îndemnat autoritățile municipale să ia în considerare acest aspect.
La începutul acestui an școlar, în municipiul Chișinău activau mai multe clase primare cu peste 40 de elevi. În total, în municipiul Chișinău activează aproximativ 150 de instituții de învățământ.
Solicitări mari pentru înscrierea copiilor în clasa I
De altfel, școli din Republica Moldova au fost luate cu asalt de părinții care trebuie să-și înscrie copii în clasa I. Rezultatele primei faze al acestui proces vor fi anunțate la data de 30 mai. Până la la mijlocul lunii aprilie au fost înaintate 6.406 cereri din cele 10.409 de locuri ce sunt planificate.
„Cu referire la instituțiile care deja au un număr mai mare de solicitări comparativ cu numărul planificat, dacă săptămâna anterioară am avut opt instituții, la ziua de azi avem 14 instituții. Chiar dacă au fost înregistrate mai multe cereri, acest lucru nu înseamnă că aceste instituții nu vor avea etapa a doua. În conformitate cu regulamentul în vigoare în prima etapă vor fi acceptați spre înmatriculare doar acei elevi care sunt din districtul instituției și care au împlinit vârsta de șapte ani, până la 1 septembrie. Ceilalți elevi care vor împlini vârsta de șapte ani după 1 septembrie din district vor fi transferați pentru etapa a doua”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Generală Educație, Tineret și Sport din Capitală, Andrei Pavaloi.
Oficialul a mai spus că există instituții de învățământ în care nu au fost înregistrate nici o cerere. Este vorba de școlile auxiliare: „Tradițional, cererile în aceste instituții sunt depuse pe parcursul etapei a doua”.
Cea de-a doua etapă de înscriere în clasa I va începe la data 3 iunie și va dura până pe 17 iunie. Începând cu data de 1 aprilie, în municipiul Chișinău a început prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a pentru anul de învățământ 2024-2025 și va dura până pe 24 mai.
Astfel, în cele aproape 140 de instituții de învățământ publice și private din capitală, este preconizată înscrierea în clasa I, a 10 409 copii, cu 309 mai mulți față de anul curent de studii.