Zeci de mii de elevi din Republica Moldova, școliți pentru a evita șomajul la absolvire

Zeci de mii de elevi din Republica Moldova, școliți pentru a evita șomajul la absolvire sursa: moldova1.md

În Republica Moldova, 88 de școli profesionale vor beneficia de un program de educație și deprinderi de viață. Principalul scop al instruirii este pregătirea tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii, după absolvire. În acest proiect, care se va întinde pe o perioadă de patru ani, vor fi implicați 27 000 de elevii și peste 1.000 de părinți.

88 de elevii din cadrul instituțiilor profesionale din Moldova au organizat un flashmob prin care și-au prezentat meseriile și implicarea lor în cadrul acestui program. Ei spun că activitățile de instruire îi ajută să depășească unele frici sau anumite probleme pe care le întâmpină fie la angajare, fie în timpul studiilor.

„Acest proiect a avut un impact major asupra dezvoltării mele deoarece am aflat o mulțime de lucruri interesante, ceea ce ține de un mod sănătos de viață și cum să duci un mod sănătos de viață cu persoanele de lângă tine”, a spus unul dintre elevi.

Program de pregătire practică pentru zeci de mii de elevi din Republica Moldova

„Pe parcurs am înțeles că pe lângă un mod sănătos de viață acesta mai oferă și încadrarea în câmpul muncii, colaborezi cu multe instituții, îți faci cunoscuți și pe lângă asta îți dezvolți și anumite abilități de a comunica”, a declarat un participant la proiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul Centrului de Excelență în Construcții își fac studiile 1500 de elevii.

„Tinerii care pășesc pragul instituției sunt nesiguri pe faptul că capacitățile lor și abilitățile lor formate în procesul de studii ar putea să aducă plus valoare, iată frica aceasta de fapt îi împiedică ca ei să evolueze”, a afirmat directorul Centrului de Excelență, Olesea Bagrin.

Programul a fost realizat și în perioada anilor 2019 - 2023, în 12 instituții de învățământ profesional tehnic. Extins acum la scară națională, proiectul are drept scop susținerea tuturor elevii din instituțiile profesional tehnice.

„A fost în fiecare instituție dezvoltat un spațiu, practic o sală cu designul care l-au propus elevii în care elevii se simt bine, discută, organizează diferite activității pentru dezvoltarea fiecăruia dintre ei. Acest lucru se preconizează în fiecare din instituții”, a relatat secretarul de stat al Ministerului Educației, Galina Rusu, conform moldova1.md.