Afacerea Leptina. Controverse uriașe la nivel mondial. Secret capital, dezvăluit

Afacerea Leptina. Controverse uriașe la nivel mondial. Secret capital, dezvăluit

Cercetarea doctorului Tony Goldstone de la Spitalul Hammersmith din Londra vizează delimitarea acelor părți ale creierului care sunt stimulate de zahăr. El ar putea să scoată la iveală niște dovezi incriminatoare incontestabile în legătură cu „Afacerea Leptina”. Conform lui Goldstone, când devii obez, un hormon numit leptină nu mai funcționează normal. În mod obișnuit, organismul produce leptină, al cărei rol este să-ți spună că ești sătul...

Dar la obezi, hormonul este foarte epuizat, iar cauza esențială este consumul foarte mare de zahăr. Când leptina nu își mai îndeplinește funcția, organismul pur și simplu nu înțelege că nu mai trebuie să mănânce.

Leptina este inhibată cu bună știință?

Leptina ridică o mare întrebare: industria alimentară a produs cu bună știință alimente care creează dependență și inhibă leptina? - șarjează jurnalistul BBC Jacques Peretti în volumul care l-a făcut celebru: Înțelegerile care ne-au schimbat lumea (Editura Litera, 2019)

„Când îl întreb pe Kessler (n.r. - David Kessler, fostul director al celei mai puternice autorități guvernamentale americane în materie de alimentație, FDA, și omul care a introdus avertismente pe pachetele de țigări la începutul anilor 1990), la San Francisco, acesta îmi dă un răspuns precaut: «Industria alimentară a înțeles neuroștiința? Nu. Dar a învățat din experiență ce funcționează»”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comparație cu industria tutunului

„Endocrinologul Lustig e de acord. «S-au scurs informații din industria alimentară? Nu. Există astfel de informații care se pot scurge? Nu le-am văzut”, dezvăluie Peretti.

Apoi, în continuare: „Dacă se dovedește ulterior că industria alimentară a inhibat cu bună știință hormonul leptină - și dacă faptul că încă ți-e foame după ce mănanci un baton Mars sau un Big Mac este susținut de date științifice -, atunci vor urma cu siguranță procese precum cele intentate companiilor din industria tutunului, care vor falimenta industria ce ne hrănește”.

Kelly Brownell de la Universitatea Yale este de părere că acest lucru se va întâmpla și că nu mai sunt decât câțiva ani până la câștigarea primului proces. Având în vedere cifrele actuale în materie de obezitate, jumătate din populația planetei ar putea să dea în judecată industria alimentară pentru că a manipulat reacția organismului la leptină, ca să ne facă să mâncăm mai mult.

Lumea așteaptă să fie cucerită

Una e să manipulezi părțile componente ale alimentelor și cu totul altceva să manipulezi organismul uman. Industria alimentară, ca și industria tutunului, s-a apărat întotdeauna spunând că nu există dovezi științifice - mai notează jurnalistul Jacques Peretti.

Tot el concluzionează amar: „Industria alimentară este capabilă să reziste însă în fața greutăților și, chiar și în eventualitatea în care va pierde, în cele din urmă, înfrângerea nu ar însemna, oricum, o pierdere prea mare. Ca și pentru industria tutunului, piețele din Europa și America reprezintă un mărunțiș în comparație cu piețele din restul lumii: o lovitură suportabilă când lumea așteaptă să fie cucerită”.