Suntem la jumătatea verii, iar canicula nu o să plece prea curând, aşa că aerul condiţionat este cea mai căutată sursă de răcoare. Însă, pe lângă faptul că e o investiţie destul de importantă, trebuie să luăm în calcul că va trebui să facem destul "deranj" în casă, să spargem pereţii pentru tubulatură şi să dăm găuri pentru montare. În plus, mai există şi situaţia celor care stau în chirie. Pentru aceştia, dar şi pentru cei care vor să folosească temporar aerul condiţionat, există varianta aparatelor mobile. În acest scop, am făcut o analiză pentru a vedea care sunt avantajele şi dezavantajele.
Preţul. Nu sunt mai ieftine decât cele clasice, fixe. Un aparat mobil începe de la aproximativ 1.000 de lei şi poate depăşi 2.000 de lei, în funcţie de putere şi brand. Printre cele mai cunoscute branduri ale căror modele se găsesc în ofertele magazinelor de la noi sunt DeLonghi şi Electrolux, însă aparatele acestora sunt şi ceva mai scumpe decât ale firmelor mai puţin cunoscute.
Puterea. Pentru o cameră de aproximativ 20 de metri pătraţi, în care să aduceţi temperatura la apro ximativ 23 de grade, aveţi nevoie de un aparat cu o putere de aproximativ 9.000 BTU. Majoritatea aparatelor au peste 8.000 BTU.
Puncte slabe
Zgomotul. Aparatura produce un zgomot de aproximativ 50 de d e c i b e l i , adică nivelul pe care îl produce o conversaţie normală între doi oameni.
Tubul. Aparatul trebuie să fie alimentat cu aer de afară, printr-un tub (foto). Acest lucru e un dezavantaj, având în vedere că ar trebui să lăsaţi fereastra deschisă, ceea ce înseamnă că o dată cu aerul condiţionat va intra şi căldura de afară.
Apa. Ca şi celalte aparate, şi cele mobile produc apă. Însă, pentru că nu sunt poziţionate în exterior, aceste au fie rezervoare de colectare, fie tăviţe. Fiţi atenţi, verificaţi acest lucru, întrucât la unele modele această operaţiune este destul de complicată şi veţi avea bătăi de cap, mai ales că trebuie să eliminaţi apa zilnic.
Greutatea. Un aparat de aer condiţionat mobil are aproximativ 30 de kilograme şi o înălţime de aproximativ 80 de centimetri. Ceea ce înseamnă că nu-l poţi muta oricând doreşti şi oricum. În plus, e un obiect destul de voluminos şi ocupă destul de mult spaţiu într-o cameră de apartament.