Evenimentul Zilei > Actualitate > Adunare populară. Oamenii din Ditrău au spus „Tatăl nostru” și cer evacuarea sri-lankezilor de la brutărie
Adunare populară. Oamenii din Ditrău au spus „Tatăl nostru” și cer evacuarea sri-lankezilor de la brutărie

Adunare populară. Oamenii din Ditrău au spus „Tatăl nostru” și cer evacuarea sri-lankezilor de la brutărie

Povestea incredibilă de la Ditrău, în care întreaga comunitate e scandalizată de angajarea a doi cetățeni din Sri Lanka la o brutărie, a escaladat din nou. Sâmbătă, 300 de persoane s-au adunat, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de prezenţa în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi.

Ce a urmat pare rupt dintr-un film. Primarul localității a venit pe scenă în fața concetățenilor săi, cu lacrimi în ochi, și i-a îndemnat să se roage. Era și preotul din sat prezent, astfel că s-a spus rugăciunea ”Tatăl nostru”, în limba maghiară.
La întâlnire participă şi deputatul UDMR Bende Sandor, dar şi Barti Tihamer, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Oamenii s-au înscris la cuvânt.

Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au dus la primărie să protesteze, după ce au aflat că la fabrica de pâine din sat lucrează doi muncitori din Sri Lanka. Oamenii susțin că se tem ”să nu vină un val de migranţi” în comună, care ar putea să le impună cultura lor și chiar să le pună siguranța în pericol. În ciuda bunelor intenții afișate, oamenii din Ditrău i-au amenințat pe cei în casele cărora au fost cazați muncitorii, astfel că aceștia s-au speriat și, după discuții cu patronul fabricii de pâine, cei doi străini au fost mutați la Gheorgheni.

Străinii nu sunt migranți, ci brutari de meserie în țara lor, angajați la Ditrău cu contract pe doi ani. Patronul brutăriei din localitate a fost nevoit să apeleze la forță de muncă din străinătate, pentru că niciun sătean nu a fost curios să învețe meserie și să se angajeze în fabrica de panificație.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Gina Ştefan / Agerpres