Adrian Năstase, reacție cu privire la vizita lui Klaus Iohannis în Tokyo. „România este în parteneriat strategic cu Japonia din 2018”
- Iulia Moraru
- 13 martie 2023, 12:38
Președintele Klaus Iohannis a zburat săptămâna trecută în Japonia, acolo unde a semnat, împreună cu premierul nipon Fumio Kishida, un parteneriat strategic de colaborare. Numai că, un astfel de document a mai fost semnat și în 2018, spune fostul prim-ministru Adrian Năstase.
Adrian Năstase s-a întrebat despre rostul excursiei pe care președintele Iohannis a făcut-o peste hotare, explicând că încă de acum cinci ani țara noastră a semnat un astfel de parteneriat cu Japonia.
Președintele Iohannis și soția lui Carmen au zburat până la Tokyo cu un avion privat Boeing 737-900ER, înmatriculat LX-DIO,și care aparține companiei luxemburgheze Global Jet. O oră de zbor cu acest avion privat ar costa în jur de 20.000 de euro. Prin urmare, pentru cele 12 ore de zbor dus și pentru alte 12 de ore la întoarcere, Administrația Prezidențială a plătit aproximativ 500.000 de euro.
Adrian Năstase, despre vizita lui Iohannis în Japonia
„Tratatul de la Paris, din 28 octombrie 1920, prin care Basarabia era alipită la Regatul României, a fost semnat de Japonia dar nu a fost ratificat de aceasta.
Explicația este legată de felul în care Japonia a privit relația cu URSS și de semnificația unui acord intervenit între cele două țări, în 1925, pentru normalizarea relațiilor bilaterale. Sub presiunea sovietică și preocupată de interesele sale din Asia, Japonia nu a mai ratificat Tratatul de la Paris, explicând că nu este interesată de afacerile europene”, a scris recent Adrian Năstase.
Fostul premier al României a continuat și a făcut trimitere la un acord de parteneriat strategic semnat în 2018 între UE și statele membre, printre care și Japonia, întrebându-se de ce Iohannis a mai zburat acum peste hotare.
„Acum, Japonia este interesată și de „afacerile europene”, dovadă fiind Acordul de parteneriat strategic intre Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte si Japonia, pe de altă parte, acord încheiat în 2018. Între statele membre figurează, așa cum bănuiți, și România. Deci, România, ca membru al Uniunii Europene, este în „parteneriat strategic” cu Japonia din 2018. De ce mai era nevoie, după cinci ani, de excursia lui Iohannis la Tokyo pentru a semna o declarație în același sens?”, a evidențiat fostul premier pe blogul său.