Năstase, ironii la adresa lui Iohannis. Gafă a președintelui comentată de fostul premier
- Ionel Sclavone
- 28 ianuarie 2024, 12:56
Adrian Năstase, fost ministru de Externe și premier al României a comentat gestul lui Klaus Iohannis care a evitat îmbrățișarea premierului vietnamez. Venit într-o vizită oficială în România, Pham Minh Chinh a avut întâlniri cu Marcel Ciolacu și cu președintele Iohannis.
Adrian Năstase a fost ministru de Externe și, ulterior, premier al României. Fără teamă de a greși, putem spune despre el că are cunoștințe și experiență în protocolul diplomatic. În acest context, a comentat întâlnirea dintre Klaus Iohannis și premierul vietnamez Pham Minh Chinh.
Adrian Năstase despre gafa lui Iohannis
Fostul premier a comentat într-o notă ironică, subtilă, întâlnirea dintre Klaus Iohannis și premierul vietnamez. El a concluzionat că șeful statului „are o problemă” cu liderii politicii din țările asiatice. Nu cu cei din Africa. Aceasta după ce, a sesizat Adrian Năstase, președintele a evitat îmbrățișarea prim-ministrului din Vietnam. Acesta a fost student în România și a venit într-o vizită oficială la București.
„Preşedintele, cred, are o problemă cu ţările din Asia, în general. Şi el este orientat doar spre vest şi, probabil că a fost oarecum forţat, prin lipsa de acţiuni în plan extern şi din nevoia de a ieşi din hibernare, să accepte această întâlnire şi sub presiunea unor oameni de afaceri şi sub presiunea unor oameni din zona de sănătate să accepte această întâlnire”, a declarat Adrian Năstase.
Fostul premier a apreciat că președintele a procedat cu lipsă de abilitate, iar acest lucru s-a observat. El a recunoscut că, eticheta diplomatică nu implică și astfel de îmbrățișări. Liderii de stat recurg la astfel de gesturi de regulă atunci când au o relație apropiată.
„Dar, evident că a făcut-o într-un mod inabil şi se vedea că nu era un lucru la care să contribuie şi, practic, era un spectator, un participant într-o regie. Nu întotdeauna (n.r. se practică îmbrăţişările la nivel diplomatic), pentru că, evident, atunci când ai o relaţie mai apropiată poţi să ai gesturi de genul acesta”, a mai spus Adrian Năstase.
Gesturi în afara etichetei diplomatice
Fostul premier Adrian Năstase a dat exemplu de o situație în care fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat dovadă de familiaritate cu Traian Băsescu, Gestul său, de a-l pupa pe chelie pe președintele de atunci al României, a depășit cadrul etichetei diplomatice
„Spre exemplu, cum a făcut Jean-Claude Juncker (n.r. fostul preşedinte al Comisiei Europene), care l-a pupat pe chelie pe Băsescu. Sunt gesturi oarecum ieşite din protocol, iar atunci când e o relaţie mai strânsă între lideri francezi şi lideri germani, spre exemplu, ei întotdeauna se îmbrăţişează pentru a arăta că relaţia nu este doar cordială, doar diplomatică, ci este şi amicală, o relaţie personală”, a mai spus Adrian Năstase.
În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, fostul premier și ministru de Externe este de părere că ar fi putut da dovadă de mai multă flexibilitate. Chiar dacă nu-i convenea, acesta trebuia să-și sacrifice „confortul personal” pentru interesul public. Un gest familiar față de premierul vietnamez ar fi fost de ajutor la înbunătățirea relațiilor de afaceri dintre cele două state.
„Dacă vrei să ajuţi, spre exemplu, zona de afaceri, pentru că a avut loc o întâlnire, după aceea, la Camera de Comerţ şi Industrie, cu oamenii de afaceri veniţi din Vietnam, cu cei din România. Arăţi că sprijini această acţiune, sigur, şi prin gesturi. Deci, ar fi putut, fără îndoială”, a mai afirmat Adrian Năstase.
Adrian Năstase nu a ratat momentul jenant
Premierul vietnamez Pham Minh Chinh s-a întâlnit, zilele trecute cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele a pledat, în discuţiile purtate, pentru consolidarea dialogului la nivel înalt şi a cooperării sectoriale dintre cele două ţări. Este vorba despre evenimentul la care a făcut referire Adrian Năstase.
Prim-ministrul Phạm Minh Chính a confirmat importanţa pe care o acordă, autorităţile vietnameze, relaţiilor dintre România şi Vietnam. El a evidenţiat potenţialul de dezvoltare şi diversificare a domeniilor de cooperare în plan bilateral. În plus, a făcut referire la consolidarea dialogului politic la nivel înalt și a evocat oportunităţile de cooperare în domeniul economic şi al educaţiei.
Prim-ministrul vietnamez a adresat mulţumiri pentru sprijinul României la finalizarea negocierilor acordurilor UE-Vietnam privind comerţul liber şi protecţia investiţiilor.