Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Năstase, despre Mihail Gorbaciov: „Unii vor spune că a schimbat în rău, alții vor spune că a schimbat în bine”
Adrian Năstase, despre Mihail Gorbaciov: „Unii vor spune că a schimbat în rău, alții vor spune că a schimbat în bine”

Adrian Năstase, despre Mihail Gorbaciov: „Unii vor spune că a schimbat în rău, alții vor spune că a schimbat în bine”

Mihail Gorbaciov, omul care a destrămat URSS, a murit marți, la vârsta de 91 de ani. Fostul lider sovietic suferea de mai multă vreme de afecțiuni renale și de diabet. Un val de mesaje de la foști și actuali șefi de stat și de guvern a venit după moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice.

Adrian Năstase, fostul premier al României, a vorbit despre Mihail Gorbaciov și rolul lui esențial pe care l-a avut în politica internațională.

Fostul președinte PSD a precizat că Gorbaciov a încercat să rezolve problemele economice cu care URSS se confrunta în 1989, negociind astfel încheierea Războiului Rece.

„Unii vor spune că a schimbat în rău, alții vor spune că a schimbat în bine (…) URSS, la momentul ’89, avea o uriașă problemă economică. Gorbaciov a încercat să o rezolve negociind încheierea Războiului Rece, aspecte legate de dezarmare și de încheiere a cursei armărilor mai bine spus, și unificarea germană, în schimbul unor credite și unor finanțări din Occident pentru economia care era suferindă a Uniunii Sovietice”, a declarat Năstase.

Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

De asemenea, fostul lider social-democrat a amintit că unificarea Germaniei a fost momentul care a agravat problemele economice ale URSS-ului.

„Aici, fără să intru în amănunte, după părerea mea, el n-aş putea spune că a fost păcălit, dar practic reunificarea Germaniei a fost punctul esențial pentru negocierile care au avut loc după 1990 de fapt, la sfârșitul lui ’89. Şi atunci unificarea germană a declanșat o mulțime de probleme care au agravat problemele economice”, a mai declarat fostul premier.

În ceea ce privește relația sa cu ultimul lider al Uniunii Sovietice, Năstase a precizat că a avut întâlniri cu Gorbaciov în cadrul unor reuniuni în străinătate, scrie Antena3.

Sâmbătă, 3 septembrie, vor avea loc funeraliile ultimului lider sovietic, ceremonia funerară urmând să aibă loc în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre.

Reamintim că Ion Iliescu a scris un mesaj pe blogul său, după moartea lui Gorbaciov. Fostul președinte al României a precizat că deciziile luate de fostul lider sovietic au schimbat radical relațiile internaționale atât în bine, cât și în rău.

„Moștenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de „terapiile de șoc”, aplicate după destrămarea Uniunii și formarea CSI. Terapii de șoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat”, a mai spus Iliescu.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: