Adio, "23 August"! Traiasca "National Arena"!

Adio, "23 August"! Traiasca "National Arena"!

Meciul de fotbal Romania-Albania, programat astazi, de la ora 18.00 (in direct la TVR 1), in incheierea preliminariilor Euro 2008, va fi ultimul eveniment desfasurat pe Stadionul „National”, fost „23 August”.

Desi tricolorii sunt deja calificati la Euro 2008, meciul de fotbal Romania - Albania, programat asta-seara, de la ora 18.00, pe stadionul „National”, va intra in istorie. Miza sportiva este aproape infima.

Cea sentimentala va fi insa uriasa, pentru ca, asta-seara, cel mai mare stadion din Romania va fi gazda pentru ultima oara. Arena construita de comunisti acum mai bine de jumatate de secol, in doar cinci luni, va deveni amintire, urmand sa fie demolata, cam in tot atata timp, dupa amanari repetate.

Peste doi ani, in locul tribunelor din care au fost aclamati Ceausescu, Dobrin, Hagi, Michael Jackson si veteranii de la Rolling Stones ar trebui sa „creasca” un stadion ultramodern, o imbinare la scara romaneasca intre „Allianz Arena” din München si arena formatiei Eintracht Frankfurt. Proiectele si studiile de fezabilitate au fost tergiversate mai mult decat va dura, teoretic, constructia noului „teatru al viselor” al sportului romanesc. In 2011, Federatia Romana de Fotbal spera sa poata organiza pe noua arena o finala de cupa europeana.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazonul de milioane de euro va fi distrus

Pentru 150 de milioane de euro, consortiul italo-german format din firmele Astaldi Spa si Max Bogl, castigator al licitatiei, va ridica noul stadion, care va avea o capacitate de 55.000 de locuri si tribunele acoperite. De demolare se va ocupa o firma romaneasca, Apolodor, care va demara lucrarile la sfarsitul acestei saptamani, urmand sa le definitiveze in primavara. Banii vor veni de la guvern si de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Fiindca noul stadion nu va avea pista de atletism, edilii Capitalei au optat ca alaturi (langa Turnul de parasutism) sa se construiasca si un stadion de 15.000 de locuri pentru alte sporturi. Deocamdata insa, acest proiect mai are de asteptat.

Noutatea de ultima ora ar fi ca va fi schimbata total si suprafata de joc, desi in ultimii ani s-au investit 3 milioane de euro pentru un gazon nou, dar si pentru sistemul de drenaj si de incalzire a terenului! „Initial, ne-am gandit sa pastram terenul de joc, care ar fi urmat sa fie protejat pe durata lucrarilor.

Pana la urma, dispare si acesta, fiindca terenul va fi inaltat. Poate vom recupera macar instalatia de incalzire a gazonului”, ne-a declarat ieri Tudor Gheorghe, director adjunct la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, unde a fost repartizat stadionul „National”. Conform proiectului, in spatiul de sub tribune (aproximativ 220.000 metri patrati) vor fi amenajate restaurante, baruri, magazine si parcari.

ISTORIE Evenimente memorabile pe „23 August”

1953 - Se inaugureaza cel mai mare stadion din Romania

1969 - Fotbal: Romania - Grecia 1-1, tricolorii se califica la Mondiale

1981 - Universiada

1982 - Atletism: Vali Ionescu stabileste un nou record mondial la saritura in lungime

1983 - Fotbal: Romania invinge campioana mondiala Italia cu 1-0 in preliminariile Euro ‘84

1988 - Festivitate: Ultima defilare comunista pe stadion

1992 - Muzica: Megastarul american Michael Jackson concerteaza prima oara in Romania

1999 - Muzica: Legendara trupa rock Metallica da un spectacol de zile mari

2003 - Fotbal: Romania - Danemarca 2-5, una dintre cele mai rusinoase infrangeri din istorie

2006 - Muzica: Depeche Mode ofera un spectacol istoric

2007 - Muzica: Trupa Rolling Stones da un recital uluitor. Este ultimul megaconcert gazduit de batrana arena

2007 - Fotbal: Romania - Albania, ultimul meci al nationalei pe fostul „23 August”.

CONSTRUCTIE

In gradina unui bulgar

„23 August”, cel mai mare stadion construit vreodata in Romania, a fost ridicat in doar cinci luni, prin munca „voluntara”, si inaugurat in 1953, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului. Arena a fost construita pe un teren ce apartinea industriasului Malaxa, dar si peste gradinile de zarzavat ale unui bulgar, Ivan Gruev. Pe atunci, zona respectiva nu era in Bucuresti, ci in comuna Dudesti - Cioplea.

 Se spunea ca arena are aproximativ 80.000 de locuri, dar, fiindca nu existau scaune, ci gradene, era greu de contabilizat numarul spectatorilor. Nocturna a fost montata in 1976 si s-au pierdut aproape 15.000 de locuri.

„Bancile de lemn puse in 1953 au fost schimbate abia in 1981, inaintea Universiadei. Tot atunci, in ‘81, s-a facut pista de zgura. Doar reparatiile din ‘81 s-au ridicat la 33 de milioane de lei, ceea ce era o suma astronomica”, rememoreaza Nicolae Stere, inginer-sef la Complexul „Lia Manoliu”.

„23 August” a fost nu doar gazda marilor evenimente sportive. Inainte de ‘89 era locul marilor parade si al manifestarilor propagandistice ale Partidului Comunist.

Dupa ce s-au instalat scaune, in 1998, capacitatea a scazut la 53.000 de locuri, iar prin inaltarea suprafetei de joc, anul trecut, au mai disparut cateva randuri de scaune. Cu toate acestea, stadionul „23 August”, devenit „National” dupa 1990, si-a pastrat titlul de cea mai mare arena a tarii.

AMINTIRI

Intre Real Madrid si concertul Rolling Stones

Este greu de alcatuit un top al celor mai importante evenimente gazduite de-a lungul timpului de „23 August”. Pentru cei mai in varsta, raman memorabile cuplajele de pe vremuri sau sosirea marelui Real Madrid pentru meciul cu Dinamo, din 1963, atunci cand se spune ca pe stadionul bucurestean s-au inghesuit 100.000 de oameni. Pentru altii, momentul cel mai frumos ramane golul uluitor al lui Laszlo Bölöni in poarta lui Zoff, prin care tricolorii au ingenuncheat, in 1983, Italia, campioana mondiala.

Sau, tot in acel an, socantul 3-0 administrat de Dinamo germanilor de la Hamburg, campionii Europei. Pentru cei mai tineri, „Nationalul” se confunda cu „Gala Hagi”, umilinta cu Danemarca (scor 2-5), dar si cu concertele antologice tinute de Michael Jackson, Depeche Mode sau Rolling Stones.