Austria, declarație neașteptată despre Schengen: Nu suntem contra României

Austria, declarație neașteptată despre Schengen: Nu suntem contra RomânieiSpațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Austria, declarație neașteptată despre Schengen: Nu suntem contra României. Ce spune Viena despre spațiul de liberă circulație

Austria rămâne fermă în ceea ce privește aderarea României în spațiul Schengen. Scena politică europeană este este dominată la ora actuală de o dezbatere intensă privind accesul țării noastre cu drepturi depline în familia europeană.

Ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edstadler a generat indignare în rândul observatorilor politici prin declarațiile pe care le-a făcut în chestiunea aderării României la Schengen.

Aderarea Schengen, departe de realitate

Edstadler a subliniat că refuzul Vienei în ceea ce privește aderarea României nu trebuie înțeles ca o poziție anti-București. Reprezintă mai degrabă o nemulțumire la adresa sistemulului de liberă circulație Schengen în ansamblu.

Declarația oficialilor austrieci s-a produs în contextul în care Guvernul român a avertizat că se va îndrepta spre Curtea de Justiție a Uniunii Europene în scenariul în care Viena nu renunță la dreptul de veto privind aderarea țării noastre în spațiul european de liberă circulație.

Dezbaterile în această chestiune au ajuns la un punct de cotitură pentru ambele tabere implicate, dar și pentru întregul sistem de liberă circulație.

Deși înțelege și apreciază dorința României de a se alătura spațiului Schengen, Edstadler a subliniat că nu pot fi ignorate carențele existente în sistem. Principala temere a Austriei constă în faptul că România nu poate fi capabilă să securizeze granițele externe ale Uniunii Europene.

Ce vrea, de fapt, Austria

Edstadler este de părere că protecția granițelor este vitală pentru a menține siguranța și ordinea în Spațiul Schengen. Un aspect de care depinde funcționarea corectă a spațiului liber de circulație. Contribuie totodată, la menținerea viziunii unei Europe fără frontiere interioare, informează stiripesurse.ro.

Contrar poziției exprimate de Austria, trebuie consemnat faptul că țara noastră a făcut eforturi consistente pentru a îndeplini criteriile de aderare în spațiul Schengen.

Autoritățile centrale au implementat o serie de reforme și măsuri pentru a spori capacitatea de securitate de la granițe. În pofida eforturilor, opoziția Austriei reprezintă în continuare un obstacol major pentru România și obiectivul de aderare în Schengen.

Marcel Ciolacu a declarat că va apela la toate instrumentele juridice pe care țara noastră le poate accesa. Astfel, dacă Austria nu renunță la opoziție, România se va adresa CJUE pentru a cere despăgubiri. Pe de altă parte, acest demers ar putea accentua conflictul și intensifica disputa dintre cele două țări.

Ne puteți urmări și pe Google News