Dacian Cioloș cere Guvernului un plan clar de negociere şi o echipă coordonată pe subiectul Schengen

Dacian Cioloș cere Guvernului un plan clar de negociere şi o echipă coordonată pe subiectul SchengenDacian Cioloș / Sursă foto: Razvan Valcaneantu/ EVZ

Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că Guvernul trebuie să aibă un "plan ofensiv diplomatic clar" pentru a repune subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen pe agenda UE şi să pună presiune pe Austria şi Olanda în acest sens.

"După alegerile care au loc azi în landul Austria Inferioară, unul dintre motivele pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen, mă aştept ca Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen pe agenda UE. Doar că, din informaţiile publice pe care le avem, acest plan ori nu există, ori există, dar este ţinut atât de secret încât nici cei care ar trebui să îl pună în practică nu îl cunosc", a scris Cioloş, duminică, pe Facebook.

Potrivit acestuia, o coordonare cu Bulgaria pe tema Schengen ajută România

"Ce aştept de la Guvern pentru acest obiectiv naţional sunt următoarele: un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituţii, dar şi persoane care au competenţe pe aceste domenii şi o presiune politică constantă pe Austria şi Olanda pentru a se aşeza la masa negocierilor. Din acest plan ar trebui să facă parte şi Bulgaria, care, deşi urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcţie cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate. Din experienţa ridicării vizelor canadiene pentru cetăţenii români pe care am reuşit-o în 2016, ştiu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă şi atunci vecinii aveau alegeri şi o agendă proprie", a adăugat europarlamentarul.

Dacian Cioloş crede că o sesizare a Austriei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pe care să o facă România "poate pune presiune suplimentară", dar acest demers ar fi "doar o parte a planului de negociere, nu elementul central".

"Decizia în Consiliu rămâne una politică, iar analiza şi o eventuală rezoluţie bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câţiva ani", a punctat Cioloş.

El susţine că nu vede, însă, "o coordonare eficientă a miniştrilor români" pe acest subiect.

"Nu înţeleg ce face statul român pentru unul dintre cele mai importante obiective de ţară din ultimii ani. Sper doar că nu stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema - sau să se rezolve de la sine, ca o consecinţă a unor discuţii pe politica de azil şi migraţie, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun şi orice nou eşec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât şi în UE", a arătat Dacian Cioloş

(Agerpres)