Franța a „reconfirmat ferm” sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Franța a „reconfirmat ferm” sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen Schengen. Sursa foto: dreamstime

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a reconfirmat ferm sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp și disponibilitatea de a susține activ eforturile României.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, și pe ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, cu ocazia vizitei de lucru pe care cei doi oficiali o efectuează în România, în context înalții oficiali olandez și francez reconfirmând susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit vineri cu ministrul pentru Europa și afaceri Externe al Franței, Catherine Colonna.

Ministrul de Externe ai Franței, despre aderarea României la Schengen

Cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, șeful diplomației române i-a mulțumit omologului francez pentru susținerea activă a Franței în vederea atingerii acestui obiectiv și a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive pentru deblocarea situației în cel mai scurt timp.

Bogdan Aurescu a menționat cele mai recente demersuri ale României în dialogul cu Austria și alte state membre ale Uniunii Europene pentru promovarea unei decizii pozitive și a subliniat avantajele admiterii României în spațiul de liberă circulație pentru consolidarea securității la nivelul întregii Uniuni Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul francez a reconfirmat ferm sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp și disponibilitatea de a susține activ eforturile noastre. Referitor la agenda de securitate, ministrul român de externe a reiterat aprecierea României pentru contribuția franceză la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin asumarea rolului de națiune-cadru a Grupului de luptă al NATO prezent în România. Totodată, a subliniat importanța consolidării dialogului bilateral pe componenta de securitate, în vederea facilitării coordonării și promovării obiectivelor comune.

S-a pledat pentru continuarea acordării de sprijin politic Chișinăului

Dialogul a continuat cu analiza răspunsului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a evoluțiilor din Republica Moldova.

Cei doi miniștri au discutat despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, format inițiat de România, Franța și Germania și co-prezidat de miniștrii afacerilor externe din cele trei state, apreciind rezultatele celei de-a treia conferințe ministeriale desfășurate la Paris și subliniind importanța coordonării cu privire la cea de-a patra conferință ce va fi găzduită de Republica Moldova.

De asemenea, au discutat despre pregătirea substanței celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, la 1 iunie, precum și despre necesitatea organizării unui nou Summit al Parteneriatului Estic până la finalul președinției suedeze, informează Mediafax.