Acuzații grave de abuz! Se pregătește moțiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului
- Magda Spiridon
- 17 iunie 2020, 16:32
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că actualul Guvern face un abuz în ceea ce privește starea de alertă. Prin urmare, partidul său începe să lucreze la o moțiune de cenzură, care va fi depusă a doua zi după încheierea stării de alertă.
Ciulacu a reproșat Guvernului Orban că a prelungit starea de alertă cu 30 de zile fără să consulte Parlamentul: ” Este un abuz grosolan”.
Liderul PSD a mai spus că va ataca la Curtea Constituțională Hotărârea de Guvern adoptată marți prin care Executivul a prelungit moțiunea de cenzură.
"Vă anunţ public că, începând de astăzi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moţiunii de cenzură şi la strângerea de semnături pentru susţinerea moţiunii de cenzură pe care o să o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta este decizia partidului în urma acestui abuz făcut de Ludovic Orban faţă de Parlamentul României", a spus Ciolacu, la Parlament.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, au transmis miercuri premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.
Starea de alertă
Guvernul a decis, ieri, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 17 iunie, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform documentului, se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. De asmenea, persoanele care vin din străinătate din țări care nu mai prezintă un risc mare al răspândirii infecției cu coronavirus nu mai stau în carantină sau izolare.
Document. Stare de alertă. Reguli de mers la mall și la jocurile de noroc
Se redeschid zborurile spre și dinspre țările pentru care nu se mai aplică măsura carantinării sau a izolării la domiciliu.
Se interzicere participarea la evenimente private în spații închise cu mai mult de 20 de persoane, iar în spații deschise, cel mult 50 de persoane.
În interiorul localităților este interzisă circulația persoanelor în grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleaiași familii. Se redeschid bisericile pentru slujbe de interior și sălile de finess.
Lista completă cu propunerile Guvernului. Ce se schimbă în viața românilor
Pentru următoarea perioadă de 30 de zile, în cadrul stării de alertă nu au mai fost menținute prevederile privind posibilitatea achizițiilor directe.
Premierul a anunțat că, în cadrul CNSU, s-a luat şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor.