Evenimentul Zilei > Actualitate > Acuzații dure făcute de doi președinții de Consilii Județene. O regiune a României, cu 1 milion de locuitori, ignorată de PNRR
Acuzații dure făcute de doi președinții de Consilii Județene. O regiune a României, cu 1 milion de locuitori, ignorată de PNRR

Acuzații dure făcute de doi președinții de Consilii Județene. O regiune a României, cu 1 milion de locuitori, ignorată de PNRR

Președinții Consiliilor Locale Galați și Brăila și-au unit forțele și au redactat o scrisoare critică, adresată lui Florin Cîțu, Ludovic Orban și altor miniștri.

Doi președinți ai Consiliilor Județene (CJ) sunt supărați din cauza Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este vorba despre Costel Fotea, de la Galați și Francisk Iulian Chiriac. Cei doi au făcut front comun și au redactat o scrisoare deschisă ce i-a fost adresată premierului Florin Cîțu, dar și lui Ludovic Orban, președintele PNL, miniștrilor Transporturilor și Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ce nemulțumiri au cei doi președinți de Consilii Județene

„Asistăm cu stupoare la această «dezvoltare a României», aşa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O «dezvoltare» discreţionară, criteriul politic fiind baza împărţirii sumelor şi proiectelor de dezvoltare pentru judeţe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galaţi-Brăila). Şi în această parte a ţării investiţiile cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt infime comparativ cu alte regiuni.

Astfel, noi, Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, şi Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înţelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape un milion de locuitori de la şansa finanţării şi a creşterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică şi socială a zonei”, au transmis președinții CJ Galați și Brăila.

Supărați din cauza PNRR. Brăila și Galați nu intră în calcule

Cei doi vor ca proiectele zonei Brăila-Galaţi să fie prioritizate, iar finanţarea să se facă pe măsura importanţei şi necesităţii acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleşilor locali.

„Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră judeţeană, spitalul judeţean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultăţii de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăseşte nici finanţarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focşani şi nici a spitalului regional Galaţi-Brăila. Consiliul Judeţean Galaţi a trimis spre finanţare prin P.N.R.R. proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galaţi-Tecuci-Tişiţa, o investiţie cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării”, au mai spus cei doi.