Aceste legume costă cât o mașină second-hand. Unde se găsesc și de ce sunt atât de scumpe
- Ionel Sclavone
- 13 septembrie 2021, 11:45
Un soi de castraveți, pentru care oamenii își riscă viața, se vând cu prețuri colosale datorită proprietăților benefice pe care le au pentru sănătate.
De regulă, atunci când mergem la market, ne-am obișnuit să plătim până în zece le pe kilogramul de castraveți. Poate ceva mai mult în extrasezon, atunci când sunt mai greu de găsit.
Există un soi de castraveți care sunt considerați o delicatesă și se vând cu prețuri ce pot ajunge la 3.000 de dolari pe kilogram. Nu este vorba de vreun soi rar al legumei despre care, din celebra schiță a lui Caragiale, adaptată pentru televiziune, cu Florin Piersic în rolul principal, știm că „face parte din familia curcubitaceelor, re tulpina în formă de vrej, se înmulțește prin semințe și are 98% apă”.
Castravetele la care facem referire este un animal marin, cu o piele tabacita și un corp alungit care trăiește pe fundul mărilor si oceanelor. Castravetele de mare, așa cum este cunoscut, este căutat de oameni, mai ales în Asia, pentru consum.
Este foarte căutat de familiile bogate asiatice care consumă acest animal marin pentru proteinele sale. Iar cererea de pe piață a crescut enorm, începând din anii 1980, când numărul celor care și-au permis să-l consume, din clasa mijlocie, a crescut, Acest lucru s-a petrecut mai ales în China.
În general castraveții de mare sunt de căutați încât sunt împachetați și oferiți în dar, în semn de prețuire, cu ocazii speciale. Conform publicației Bussines Insider, cu cât aceștia arată mai ciudat, cu atât sunt mai scumpi și mai căutați.
Unde pot fi achiziționați
În mările și oceanele lumii viețuiesc în jur de 1.250 de specii diferite de castraveţi de mare. Cei mai prețioși, sunt, însă, cei pescuiți din Marea Japoniei.
Cei care nu au pretenții foarte ridicate, pot comanda o specie mai comună, pe Amazon, unde prețul ajunge la aproximativ 170 de dolari pe kilogram.
Pe lângă gustul și consistența foarte apreciate, așa cum arătam mai sus, castraveții de mare au și proprietăți famaceutice. Despre aceștia se crede că, dacă sunt consumați cu regularitate, vindecă artrita și anumite forme de cancer.
Despre castraveții de mare
Castraveții de mare sunt echinoderme din clasa Holothuroidea care trăiesc pe fundul mărilor și oceanelor lumii. Au un schelet osos sub piele și un inel calcaros. La unele specii inelul calcaros și scheletul lipseste.
Castraveții de mare au lungimi cuprinse între 10 si 30 cm, însă cel mai mic măsoară doar 3 mm, iar cel mai mare poate ajunge la 1 m. Forma corpului variază de la sferă, la cea de vierme și spre deosebide de alte echinoderme, nu au arme de apărare împotriva dușmanilor. O caracteristică a acestor animale este colagenul care formează peretele corpului și care le permite să ia diferite forme, chiar să se lichefieze, pentru a se strecura prin anumite zone.
Australienii indigeni făceau tranzacții cu aceste animale pe piețele din China. Este primul exemplu de comerț dintre locuitorii continentului australian și cei din Asia. Există numeroase specii de castraveți de mare care sunt recoltate și uscate pentru export pentru a fi utilizate în bucătăria chinezească. Despre unii castraveti de mare se spune că au proprietăți de vindecare.