Evenimentul Zilei > International > Accident de tren soldat cu 33 de morți
Accident de tren soldat cu 33 de morți

Accident de tren soldat cu 33 de morți

33 de persoane au murit duminică în Republica Democratică Congo, după deraierea unui tren de marfă care transporta combustibil.

Postul de radio Okapi, finanțat de ONU, susține că au fost înregistrate 33 de decese și un număr necunoscut de persoane rănite și arse în urma accidentului din provincia Lualaba.
Jean-Marie Tshizainga, ministrul minelor din provincia Lualaba, a estimat că este vorba de doar opt morți și câțiva răniți.
"Totuși, numărul decedaților ar putea fi mult mai mare", a declarat acesta pentru AFP.
Victimele călătoreau ilegal în trenul care mergea din Lubumbashi, al doilea cel mai mare oraș al țării, către Luena.
Trenul, care avea 13 vagoane pentru transportul de combustibil, a deraiat pe o pantă de lângă stația Lubudi. Imediat după aceea, a căzut într-o râpă, iar vagoanele au luat foc, conform Radio Okapi.
"Este vorba de un tren de marfă care a deraiat și care nu trebuia să transporte pasageri. Dacă erau oameni la bord, îi considerăm călători ilegali", a declarat Sylvestre Ilunga Ilukamba, un oficial al companiei naționale de cale ferată.
Regiunea a fost martora mai multor accidente mortale în care au fost implicate trenuri. În 2014, deraierea unui tren de marfă s-a soldat cu 74 de morți și 163 răniți, potrivit datelor oficiale, dar Crucea Roșie a declarat că au fost îngropate aproximativ 200 de victime omenești.
La o lună după eveniment, agenția națională de știri a anunțat că este vorba de 136 de morți.
Un alt accident feroviar, care a avut loc în iulie 1987 în apropierea frontierei cu Zambia, s-a soldat cu 150 de morți după ce trenul a intrat într-un camion.