Evenimentul Zilei > International > A murit unul dintre fondatorii Hezbollah. Israelienii spun că a fost răpus Covid-19
A murit unul dintre fondatorii Hezbollah. Israelienii spun că a fost răpus Covid-19

A murit unul dintre fondatorii Hezbollah. Israelienii spun că a fost răpus Covid-19

Ali Akbar Mohtashamipour, un cleric șiit care în calitate de ambasador al Iranului în Siria a ajutat la înființarea grupului terorist libanez Hezbollah, a murit luni din cauza Covid-19.

A murit unul dintre fondatorii Hezbollah. Conform jurnaliştilor israelieni, cel care şi-a pierdut o mână într-un atentat cu o bombă plasată într-o carte avea 74 de ani. Ali Akbar Mohtashamipour era un aliat apropiat al regretatului lider suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

În anii 1970, Mohtashamipour a format alianțe cu grupuri musulmane din Orientul Mijlociu. După Revoluția Islamică, el a ajutat la înființarea Gărzii Revoluționare paramilitare în Iran și în calitate de ambasador în Siria a adus această forță militară în regiune pentru a contribui la formarea Hezbollah.

În ultimii săi ani, s-a alăturat încet cauzei reformiștilor din Iran, sperând să schimbe teocrația Republicii Islamice din interior. El i-a sprijinit pe liderii opoziției, Mir Hossein Mousavi și Mahdi Karroubi, în protestele Mișcării Verzi din Iran, care au urmat contestării realegerii din 2009 a președintelui de atunci, Mahmoud Ahmadinejad.

A murit unul dintre fondatorii Hezbollah

„Dacă întregul popor devine conștient, evită măsurile violente și continuă confruntarea civilă, va câștiga. Nicio putere nu poate rezista voinței oamenilor”, spunea Mohtashamipour la acel moment. În 2006, el a participat la o conferință care avea ca scop negarea Holocaustului şi care a fost foarte criticată de Ahmadinejad.

„Toate studiile și cercetările efectuate până acum au dovedit că nu există niciun motiv să credem că Holocaustul a avut loc vreodată și că este doar o poveste ”, a spus el la acea conferință. Mohtashamipour a murit la un spital din nordul Teheranului după ce a fost diagnosticat cu Covid-19, a informat agenția de știri IRNA.

Ali Akbar Mohtashamipour

Clericul purta un turban negru care l-a identificat în tradiția șiită drept descendent direct al profetului Mahomed al Islamului şi în ultimii 10 ani a locuit în orașul sfânt șiit Najaf, Irak.

A fost „unul dintre sfinții războinici”

Ebrahim Raisi, șeful sistemului judiciar din Iran, considerat acum cel mai important candidat la alegerile prezidențiale de săptămâna viitoare, a transmis condoleanțe: „Răposatul a fost unul dintre sfinții războinici în drumul spre eliberarea Ierusalimului și unul dintre pionierii în lupta împotriva regimului sionist uzurpator.”

Născut la Teheran în 1947, Mohtashamipour l-a întâlnit pe Khomeini când clericul era în exil în Najaf, după ce a fost expulzat din Iran de șahul Mohammad Reza Pahlavi. În anii 1970, el a străbătut Orientul Mijlociu vorbind grupurilor teroriste de la acea vreme şi contribuind la formarea unei alianțe între viitoarea Republică Islamică și Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care se lupta cu Israelul.

Mohtashamipour și Khomeini s-au întors triumfători în Iran pe fondul Revoluției Islamice din 1979, conform timesofisrael.com.