Editura Evenimentul si Capital

AYATOLLAHUL Khomeini, MODEL pentru Erdogan. Revoluția ISLAMICĂ turcă urmează calea Revoluției din Iran

Autor: | | 0 Comentarii | 2367 Vizualizari

Islamizarea Turciei în cursul ultimilor 16 ani seamănă – însă la ralanti – cu islamizarea rapidă a Iranului începând cu 1979.

O tulburătoare analiză a lui AJ Caschetta, profesor la Rochester Institute of Technology și membru al Middle East Forum și publicată de Gatestone Institute.

Iranul nu a avut nevoie decât de câteva luni pentru a-și afișa ostilitatea islamistă implacabilă față de un stat american laic care îi era aliat. Sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, Turcia merge pe aceeași cale, însă cu o prudență mai mare.

Șahul Reza Pahlavi din Iran l-a exilat pe Ruhollah Khomeini (în Turcia, coincidență) în 1964. La revenirea sa în Iran, pe 1 februarie 1979, Khomeini a preluat puterea absolută aproape imediat. Șahulm tratat de cancer în afara țării, nu a putut face nimic pentru a-l împiedica. Khomeini și aliații săi din clerul șiit au creat rapid Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (CGR), care s-a arătat repede mai represiv decât SAVAK, poliția secretă a Șahului, față de dușmanii regimului.

Închisoarea de tristă amintire Evin, unde SAVAK închisese odinioară 5000 de inamici politici ai Șahului, s-a umplut în rapid cu peste 15.000 de opozanți politici al lui Khomeini.

În câteva săptămâni, Khomeini a instaurat un regim de teroare pe care l-ar fi invidiat și Robespierre.

În schimb, islamizarea Turciei a avut un proces mult mai lent. În mod deliberat, dar în doze mici, Recep Tayyip Erdogan a profitat de o serie de alegeri. Poate că a tras învățăminte din erorile pe care le-a comis în 1998, când, ca primar al Instanbulului, își ațâța partizanii strigând: „Moscheile sunt cazarmele noastre, cupolele lor sunt căștile noastre, minaretele lor sunt baionetele noastre”. La vremea aceea, Erdogan a fost condamnat pentru incitare la ură la zece ani de închisoare și alungat din toate funcțiile publice.

Erdogan nu a avut nici o clipă gândul de a renunța. El a creat o formațiune politică numită Partidul pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), care a obținut un mare succes în 2002.

Interdicția lui Erdogan a fost ridicată și revenirea sa la putere s-a soldat cu alegerea sa ca prim-ministru în 2003.

Erdogan a mers apoi pe calea islamizării prudente, evitând sistematizarea. El a început prin confiscarea câtorva biserici creștine, apoi a reformat legile privind veșmintele islamice și a început să-i persecute pe musulmanii ne-sunniți.

Două elemente cheie i-au permis să-și lărgească puterea: războiul civil sirian în 2011 și tentativa nereușită de lovitură de stat împotriva sa din 2016. Așa cum arăta într-o analiză de acum doi ani Daniel Pypes:

„După ani de reținere și disimulare, adevărata sa personalitate – grandilocvent, islamist și agresiv – a ieșit la lumină. Acum, el înțelege să domnească ca un despot.”

Erdogan a zis la un moment dat: „Democrația este ca un tramvai. Te sui până la stația de destinație, apoi te dai jos.”

Se pare că acum s-a dat jos din tramvai.

În Iran, abia coborât din avionul care îl aducea de la Paris (Franța a fost etapa ultimă a exilului său), Ruhollah Khomeini a început să distrugă laicitatea instaurată de Șah după multe decenii de occidentalizare.

Așa-zisa „revoluție albă” a Șahului, un program de reforme lansat la cererea administrației Kennedy, în ianuarie 1963, deschisese ușile instituțiilor pentru femei, trasnferase terenurile agricole celor care le exploatau, și a deschis țara pentru toate semnele de modernitate din Occident.

În 1967, proiectul legii privind protecția familiei a permis femeilor să solicite divorțul, să obțină custodia copiilor și să-i refuze soțului dreptul de a avea mai multe soții.

Șahul a abolit și „căsătoria temporară” (o mascaradă religioasă șiită care legaliza prostituția) și a crescut vârsta legală pentru căsătorie de la nouă ani (după exemplu Profetului Mahomed) la cincisprezece.

Khomeini a denunțat programul de occidentalizare al Șahului drept „Occidentoxicare”. Statele Unite au trecut de la statutul de gigant tehnologic grijuliu să împartă roadele modernității cu aliatul său anticomunist din Orientul Mijlociu, la cel de „Marele Satan” care dorea laicizarea Iranului ștergându-i cultura islamică.

În Turcia, Erdogan a erodat lent și progresiv libertățile cetățenilor turci. Asemenea lui Khomeini, el a căutat să-și epureze țara de programul de occidentalizare al predecesorilor săi. Turcii datorau deschiderea țării lor lui Mustafa Kemal, un general turc reformator, venit la putere după prăbușirea imperiului otoman la sfârșitul Primului Război Mondial.

Această deschidere a deosebit Turcia de restul lumii musulmane. Mustafa Kemal a adoptat numele de „Atatürk” („Părintele Turcilor”), apoi a abolit oficial și sistematic califatul islamic în 1924, și a întreprins secularizarea și occidentalizarea Turciei.

Timp de șaptezeci de ani, Turcia a părut imunizată împotriva islamismului. Dar această imunitate pare astăzi iluzorie.

De îndată ce a devenit prim-ministru, Erdogan a început să erodeze sistemul lui Atatürk. Când a ajuns președinte, l-a demolat în totalitate.

Armata turcă, odinioară puternică, și-a pierdut progresiv independența. Drepturile minorităților, în special ale creștinilor, au fost reduse. Erdogan s-a concentrat pe închiderea bisericilor și construirea de moschei. Presa a pierdut libertatea cuvântului iar lumea universitară turcă a devenit doar o umbră a ceea ce era.

Preocuparea cea mai importantă a unui islamist care accede la putere este de a aplica decretul coranic care afirmă: „Allah nu are aliați”. Acest argument l-a determinar, în 1991, pe Ayman al-Zawahiri, actualul lider al Al-Qaida, să critice participarea Fraților Musulmani la procesul democratic din Egipt:

„În democrații, dreptul de a legifera este concedat altcuiva decât lui Allah PreaÎnaltul. Așa este democrația. Cel care se joacă cu focul este un necredincios – deoarece a pus alți dumnezei în locul lui Allah.”

Sorin Ovidiu Vîntu a făcut dezvăluiri INCENDIARE! Băsescu este numit...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI